Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket ser lönedumpning hos Coor

Facket ogillar Coors metoder men har svårt att göra något för sina medlemmar som nu mister jobben.


– Vi tycker inte om det och vi har framfört det till Coor, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef för Unionen.


Unionen ser även tecken på lönedumpning.

Annons

I går berättade Arbetarbladet om Monika Dahlqvist och många av hennes kollegor som inte får jobba kvar inom Addici när företaget mister sitt Sandvik-kontrakt till Coor.

Bara 10-15 personer av de tidigare Addici-anställda får gå vidare till Coor.

Anledningen är att Coor bara tar över kontraktet att utföra service såsom växel och bevakning. De är ett separat företag med en egen modell för hur arbetet ska organiseras och utföras.

Unionen har tryckt på för att Coor ska ta över den personal som nu arbetar med samma arbetsuppgifter inom Addici, men de har inte fått gehör för sina krav.

– Vi tycker inte om det och vi har framfört det till Coor, men de säger att de förbehåller sig den rätten, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef för Unionen.

Unionen kan inte säga om det är ett förfarande som har blivit vanligare, men konstaterar att det för facket är svårt att göra något för de medlemmar som drabbas när det nya företaget, i detta fall Coor, väljer att inte ta över personal.

Anställda som Arbetarbladet har varit i kontakt med ger bilden av att lönerna blir lägre hos Coor. Personal anställd hos Addici har fått erbjudande om fortsatt anställning, men med lägre löner.

Även Unionen ser tecken på lönedumpning.

– Hela situationen är olycklig, och framför allt tycker vi att det är olyckligt att de förefaller att dumpa lönerna.

Mer läsning

Annons