Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket tror inte på varsel hos SMT

/

Sandviks sparpaket verkar ha gett resultat. Metall håller sig positiva inför fredagens presentation av delårsrapporten.
– Jag tror inte det blir något varsel, säger Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik.

Annons

I februari i år meddelade Peter Gossas, vd för Sandvik Material Technology, SMT, att tuffa tider väntade. Produktiviteten hade inte ökat som förväntat under 2007 och ett åtgärdspaket sattes in. Produktionen skulle öka med tolv procent, samtidigt som kostnaderna skulle sänkas med tio under det närmaste halvåret. Gossas hymlade inte om att personalminskningar var att vänta om målen inte nåddes, något som väckt oro i Sandviken eftersom SMT är den överlägset största arbetsgivaren i kommunen.

På fredag presenteras delårsrapporten för Sandvik och då avslöjas om sparpaketet gett önskad effekt eller om Sandviksarbetare måste se sig om efter nya jobb.

Finns alltid en risk

– Vi lever under en ständig produktivitetsjakt och risken för varsel finns alltid. Men som det ser ut i dag är vi inte oroliga för att folk ska varslas, säger Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik.

Enligt honom går Sandvik bra, även om speciellt SMT har råkat ut för fallande nickelpriser och en försvagad dollar. Sandvik har också kunder som har skjutit upp sina beställningar under perioder eftersom de inte vill ligga på lager, men Boström menar ändå att produktionen har ökat.

Försämrat resultat

– Om kostnaderna har minskat är svårare att avgöra, det ser vi först i oktober-november. Men vi kör efter vår plan och har fortsatt anställningsstopp till 31 december 2009, säger han.

Unionens klubbordförande på Sandvik i Sandviken, Stefan Wiborgh, har inte sett några siffror på om produktionsmålen har nåtts men han har fått besked om att man efter semestrarna ska sätta sig ner och gå igenom situationen.

Han misstänker dock att Sandvik kan ha fått lite försämrat resultat.

– Ser man till läget runt om i Sverige och i världen är det risk för svårare tider för alla företag. Det finns inget som säger att Sandvik skulle gå mot strömmen, säger han.

Peter Gossas, vd för SMT, vill inte ge några kommentarer i ämnet innan fredag.

Mer läsning

Annons