Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill utvärdera outsourcing på Sandvik

Unionens fackliga företrädare på Sandvik efterlyser en utvärdering av hur det fungerat med de verksamheter som för ett par år sedan togs över av serviceföretaget Coor.

Annons

– Vi har bett företaget titta på vissa delar, säger Stefan Wiborgh, ordförande i Unionens fackklubb på Sandvik i Sandviken.

I början av 2009 tog Coor över bland annat fastighetsskötsel, telefonväxel, posthantering och telefonväxel.

Det var verksamheter som outsourcats flera år tidigare.

För drygt sju år sedan tog bemanningsföretaget Manpower över delar av dåvarande Sandvik Service. Det handlade bland annat om fastighetsskötsel, företagshälsovård och löneservice. Cirka 150 anställda berördes.

Städning på entreprenad

Ett halvår senare lades också städning och vissa personalfunktioner ut på entreprenad.

Några år därefter tog bemanningsföretaget Addici över stora delar av det som skötts av Manpower. Och för cirka två år sedan tecknade Sandvik kontrakt med Coor.

Gäller till 2014

Avtalet med Coor gäller till i början av 2014 med möjlighet till förlängning ett år i taget.

– Vi har ingen samlad bedömning, svarar Anders Wallin, Sandviks informationschef, på frågan om outsourcingen utvärderats.

Han konstaterar att företaget bedömer ”från fall till fall” vad som är gynnsamt att lägga ut på andra när det gäller sådant som inte tillhör Sandviks ”kärnkompetens”.

Kan ta tillbaka

Ibland tar Sandvik tillbaka sådant som outsourcats. I fjol tog man tillbaka lönehanteringen vilket berörde ett 20-tal anställda.

Nyligen berättade Arbetarbladet om planerna på att lägga ut delar av it-servicen vilket berör cirka 30 000 pc-arbetsplatser och cirka 100 jobb inom it-bolaget Sandvik IT Services.

Mer läsning

Annons