Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falck har köpt Manpowers hälsocentral i Sandviken – vill starta ny kedja

/
  • Manpower-skyltarna har plockats ned. Nu heter hälsocentralen i stället Falck Hälsopartner.
  • Carina Reidler som är vd för Falck Hälsopartner säger att patienterna inte kommer att märka någon skillnad - i alla fall inte på kort sikt.

Manpowers hälsocentral i Sandviken har köpts upp av Falck.
Koncernen som kanske är mest känd för bilbärgning och ambulanser vill nu satsa på primärvård.
– Sandviken är först ut, säger Carina Reidler på Falck Hälsopartner.

Annons

Manpower-skyltarna har skruvats ned på hälsocentralen Hälsopartner i Sandviken och nya är på väg upp.

Sedan första september är det nämligen Falck som driver Sandvikens enda privatägda hälsocentral.

En koncern som tidigare kanske mest varit kända för bilbärgning, räddningstjänst och ambulanser men som nu satsar allt mer på sjukvård.

Förra året köpte man upp Previa som ägnar sig åt företagshälsovård och nu har man också köpt upp Manpowers företagshälsovårdsverksamhet och deras hälsocentral i Sandviken.

Företagshälsovården i Sandviken kommer nu att drivas vidare under namnet Previa, medan hälsocentralen i Sandviken blir den första i Falcks nya satsning på primärvård.

– Sandviken är Falcks hittills enda hälsocentral men det är ett område där vi har för avsikt att satsa, säger Carina Reidler som är vd för Falck Hälsopartner.

Falck har redan primärvårdskliniker i flera andra länder, bland annat Danmark, Polen, Slovakien och Colombia och nu vill man bygga upp den verksamheten i Sverige.

– Hälsovård är en av våra fyra kärnverksamheter och vi ser att det finns en marknad även i Sverige, säger Jan Steenhard, som är vd för Falck Healthcare.

Målsättningen är att ha en kedja av hälsocentraler – och det är inte alls omöjligt att fler av dem kommer att finnas här i länet.

– Vi vill gärna ha fler i Gävleborg. Det finns fördelar om klinikerna ligger geografiskt ganska nära varandra även om det inte är nödvändigt, säger Jan Steenhard.

Redan i dag för man samtal om nya uppköp men de fortfarande på ett väldigt tidigt stadium.

Hur snabbt räknar ni med att växa?

– Vi vill bli fler men vi har inte sagt hur många. Det är viktigare för oss att ha två kliniker som är bra än fem som inte är det.

– Det beror också lite på den politiska situationen i Sverige och diskussionen om vinstdrivande företag i vården. Men om ett år tror jag att vi har fler kliniker, säger Jan Steenhard.

Målsättningen är också att hälsocentralen i Sandviken ska kunna växa och locka till sig fler patienter.

För de nuvarande patienterna i Sandviken innebär ägarbytet dock inte några andra omedelbara skillnader än att hälsocentralen byter namn från Manpower till Falck.

– Det är samma lokaler och samma personalen och vi kommer att erbjuda samma vård, säger Carina Reidler.

Mer läsning

Annons