Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallet med 89-åringen nu Lex Sarah-anmält

Fallet med den 89-åriga kvinnan som inte fått komma upp ur sängen på två månader är nu Lex Sarah-anmält.
En anställd inom äldreomsorgen lämnade på tisdagsförmiddagen in en anmälan om missförhållande i vården.
Utredningen beräknas vara färdig i slutet av nästa vecka.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar skrivit om en skadad 89-årig kvinna som på grund av platsbrist inte fått komma in på något äldreboende. I väntan på en plats vårdas hon av hemtjänsten i sin icke handikappanpassade lägenhet.

HInner inte

 

Enligt anhöriga till kvinnan har hon inte fått duscha eller bada på två månader. Hon får ofta ligga i sin egen avföring i upp till tolv timmar för att hemtjänsten på grund av tidsbrist inte hinner besöka henne tillräckligt ofta.

En anställd inom äldreomsorgen anmälde i går fallet som ett missförhållande inom vården. Detta på uppmaning av den egna förvaltningsledningen som vill undersöka om det förekommit några fel.

Enligt den anställdas så kallade Lex Sarah-anmälan har kvinnan smärtor som gör att hon inte vill samverka till förflyttningar. Det gör helt enkelt för ont när personalen försöker hjälpa henne att resa sig upp. Därför har hon blivit sängbunden eller ”fånge i sitt eget hem”, som kvinnans anhöriga beskriver det.

Kontaktat flera gånger

 

Anställda inom hemtjänsten ska vid flera tillfällen ha kontaktat distriktssköterskan om kvinnans skada, framgår det av anmälan. Däremot framgår det inte hur sjukvården sedan agerat.

– Vi ska nu gå igenom all dokumentation och hålla samtal med berörd personal för att se om det finns några brister i vår hantering, säger Maria Lindkvist, samordnare inom äldreomsorgen.

Skynda på utredningen

 

Utredningen ska göras skyndsamt. Det innebär att eventuella åtgärdsförslag kan komma att presenteras redan i slutet av nästa vecka.

 

Vad händer med den här kvinnan fram till dess?

 

– Hon får den hjälp hon begärt, som hon behöver och som hon beviljats.

 

Får hon tillräcklig hjälp?

 

– Det är en jättesvår fråga att besvara. Vi kan ju aldrig tvinga oss på människor och ge mer hjälp än vad de själva begär.

Annons