Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallfärdigt stadshus behov av storrust

/
  • STORRUST. Sandvikens stadshus måste rustas både exteriört och interiört. Totalt 52 miljoner är uppsatt i budgeten. Men tekniskt ansvariga kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson säger att det för hans del inte är heligt att kommunen måste stanna kvar med sin administration.

Sandvikens stadshus är bokstavligen fallfärdigt med fasadplattor som lossnar och ramlar ned.
Fastigheten är dessutom extremt ineffektiv när det gäller både ytor och energi.
Investeringar på över 50 miljoner kronor förbereds. Men inom kommunledningen är man även beredd att diskutera försäljning.

Annons

Efter många år med eftersatt underhåll är stadshuset från mitten av 60-talet i akut behov av en exteriör upprustning. De slitna fasadplattorna i marmor bågnar och riskerar att ramla ned på förbipasserande.

Isoleringen bestående av tunna korkplattor gör också kommunen till ett dåligt föredöme när det gäller energihushållning.

– Det här är en säkerhetsfråga, en energifråga och en estetisk fråga, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson (C).

En lågprisvariant med putsad fasad har tidigare diskuterats men avfärdats av stadsarkitektavdelningen.

– Det är uteslutet från vår sida. Stadshusets karaktär skulle bli otroligt förändrad och vi skulle tappa bort många fina detaljer, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Den lösning som nu diskuteras innebär i stället att den nuvarande fasaden ersätts med hårt pressade stenskivor som ger ett snarlikt intryck.

– Men vi har inte diskuterat färdigt än vilket material som ska användas och hur färgsättningen ska se ut.

I budgeten finns 7 miljoner kronor avsatt i år för en utvändig rust av Stadshuset med ny fasad och ny isolering.

På lite längre sikt planeras en invändig ombyggnad som kräver en betydligt större investering. 45 miljoner kronor finns uppsatt i den långsiktiga investeringsbudgeten med projektering 2010 och byggstart 2011. Men enligt Carl-Ewert Ohlsson finns det i dag ingen som vet vilka pengar det kan handla om.

– Det är väl någon som tyckt att 45 miljoner låter rimligt och satt dit den siffran. Men det har inte gjorts någon riktig kostnadsberäkning.

Stadshusets omoderna utformning gör att kvadratmetrarna används ineffektivt med långa korridorer och stora rum med arbetsplatser för en person.

Carl-Ewert Ohlsson säger att han själv inte är främmande för att flytta ut den kommunala administrationen ur stadshuset om det finns bättre alternativ.

– För mig är det inte heligt att kommunen ska vara här. Det har till och från funnits vilda idéer om både gallerior och ungdomsbostäder. Varför inte om det skulle komma ett konkret förslag.

 

 

Mer läsning

Annons