Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre hälsocentraler – men effektivare

De fyra hälsocentralerna på Sandvikens sjukhus kan komma att bli tre.
Landstinget utreder nu om man kan arbeta mer effektivt med färre men större hälsocentraler.
– Vi vill se om vi kan använda resurserna på ett bättre sätt, säger verksamhetschefen Ulrika Thufvesson.

Annons

Efter sommaren flyttar hälsocentralen Centrum till Sandvikens sjukhus. Det innebär att samtliga fyra hälsocentraler i centrala Sandviken därmed kommer att finnas på ett och samma ställe.

Och nu vill landstinget undersöka om fyra hälsocentraler verkligen är den bästa lösningen eller om det blir mer effektivt med bara tre. Man vill också se om man kan samla all hemsjukvård i en egen enhet istället för att den som i dag sköts av respektive hälsocentral.

En projektgrupp har därför fått i uppdrag att utreda frågan och komma med ett förslag i höst.

– Vi vill se om det skulle kunna bli bättre, säger Ulrika Thufvesson som är chef över samtliga hälsocentraler i västra Gästrikland.

I dag är två av de fyra hälsocentralerna på Sandvikens sjukhus helt beroende av hyrläkare och en förhoppning är att man med färre men större hälsocentraler ska kunna skapa mer attraktiva arbetsplatser som gör det lättare att anställa läkare.

I stället för fyra receptioner kan man ha tre, antalet labb kan minskas och man kan kanske samarbeta om en gemensam kassa.

En annan tanke är att distriktssköterskorna i och med den nya hemsjukvårdsenheten inte ska behöva arbeta så splittrat med många olika arbetsuppgifter – hemsjukvård, rådgivning, mottagningsbesök – utan koncentrera sig mer på ett område.

I stället för att ha fyra hälsocentraler som i dag är väldigt olika i storlek skulle man dessutom kunna få tre som är mer jämnstora och jämnstarka.

Ulrika Thufvesson betonar dock att det här ännu inte är några färdiga förslag utan bara tankar och idéer som ska utredas.

– Vi vill se vad det skulle få för konsekvenser, vilka fördelar och nackdelar som finns och titta på hur man gjort på andra ställen.

– Det vet vi inte än, den enda skillnaden kanske blir att hälsocentralerna byter namn. Det är inte så mycket en förändring gentemot patienten, det handlar mer om hur vi jobbar internt, säger Ulrika Thufvesson.

Mer läsning

Annons