Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Färsk mat är bäst”

/
  • FÖREDRAR VARMT. Stig Lindblom föredrar varm mat framför kyld även om det skulle innebära att han fick fler alternativa rätter att välja mellan.
  • MER JOBB. Marianne Falk befarar att hemtjänsten får mer jobb i stället för mindre efter övergången till kyld mat eftersom många äldre inte själva klarar av att värma sina matlådor.

Kyld i stället för varm mat. Men fler rätter att välja mellan och friare mattider.


Det är den nyordning som nu är på väg att införas inom hemtjänsten i Sandviken.


– Nej, tack. Färsk mat är bäst, säger Karin Werre, 90.

Annons

Bristen på valfrihet i kosthållningen är en av anledningarna till många äldre människor äter så dåligt att de riskerar att bli undernärda och dö i förtid.

I Sandviken har man med dagens system också svårt att leverera den varma maten med tillräckligt hög temperatur och inom den varmhållningstid som föreskrivs i livsmedelslagen.

Ett försök planeras nu med kylda matlådor och tre olika rätter att välja mellan. Äldreomsorgsnämnden väntas i nästa vecka utse Årsunda till försöksområde. Blir det lyckat där följer övriga hemtjänstdistrikt efter.

– Det tyngsta skälet till att vi vill prova en ny modell är att vi vill ge ökad valfrihet, säger kostchefen Maria Eriksson.

I stället för varm och ätfärdig mat serverad direkt vid köksbordet ska pensionärerna få kylda matlådor med innehåll som kan värmas i mikrovågsugn. De som har hemtjänst får då tre rätter varav en vegetarisk att välja mellan varje dag samt full frihet att själva styra sina mattider.

När Arbetarbladet i går följde med vårdbiträdet Marianne Falk på en lunchrunda var dock entusiasmen över förändringen måttlig.

– Det kan vara positivt för dem som själva klarar av att värma sin mat och vill välja fritt när de vill äta. Men många klarar inte ens av att öppna förpackningen själv, menar Marianne Falk.

Enligt den utredning som gjorts får hemtjänstens personal mer tid över för andra arbetsuppgifter när maten bara ska levereras tre dagar i veckan i stället för varje dag.

– Men eftersom det är så många som behöver hjälp med att värma maten kan det tvärtom bli fler besök i stället. Då går det åt tid som vi skulle behöva ägna åt andra saker, säger Marianne Falk.

Stig Lindblom, 82, är nöjd med den mat han får i dag och vill inte ha någon förändring.

– Vi får god husmanskost som bara behöver kryddas lite extra ibland. Är det en maträtt som jag inte vill ha tackar jag bara nej den dagen och ordnar någonting själv. Kyld mat som ska värmas blir aldrig lika smaklig.

Grannen Karin Werre håller med:

– Färsk mat är bäst och jag har aldrig anledning att klaga på det jag får i dag, säger hon.

Mer läsning

Annons