Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare kräver prisgarantier

/
  • Håller med. Alfons Kubulenso, vd på Sandvikens Energi medger att Sandviken Energi har haft höga prishöjningar på grund av snabbt stigande bränslepriser.
  • Ökat mest. Allra mest har fjärrvärmepriset i Sandviken ökat. Under det senaste året har höjningen varit 16 procent.  Foto: Lars Nyqvist

Sandviken har haft länets högsta kostnadshöjningar för värme och el.
Fastighetsägarna kräver nu garantier för att fjärrvärmepriset inte höjs för att kommunen behöver täcka andra utgifter.
– Ja, det kan vi garantera, säger Alfons Kubulenso, vd för Sandviken Energi.

Annons

I den så kallade Nils Holgersson-undersökningen har branschorganisationen Fastighetsägarna tillsammans med Hyresgästföreningen, HSB, Sabo och Riksbyggen undersökt prisutvecklingen för fjärrvärme, el, avfall samt vatten- och avlopp

Ökat med 10,6 procent

 

Undersökningen visar att priserna i Sandviken har ökat med 10,6 procent från 2007 till 2008, vilket är mest i länet. För en normal trerummare på 70 kvadratmeter innebär det direkta fördyringar med cirka 1 800 kronor per år.

– Tyvärr kommer så här höga ökningar av omkostnaderna att få en direkt påverkan på behovet av hyreshöjningar, säger Krister Nilsson, vd för Fastighetsägarna Mellansverige.

– Vår ambition att hålla hyreshöjningarna på en rimlig nivå försvåras när fasta omkostnader tillåts öka i den omfattning de gjort i Sandviken.

Fjärrvärmepriset ökat mest

 

Allra mest har fjärrvärmepriset i Sandviken ökat. Under det senaste året har höjningen varit 16 procent.

Fastighetsägarna kräver nu garantier för att fjärrvärmekunderna via sina värmeräkningar inte ska behöva vara med och betala förluster i andra verksamheter i den kommunägda koncernen som Sandviken Energi utgör.

– Ett bra krav, tycker Alfons Kubulenso.

– Precis i dag (läs i går) har vi blivit certifierade som en reko fjärrvärmeleverantör. För att kunna bli det ingår bland annat att vi särredovisar fjärrvärmen för att skapa en tydlig transparens.

Höjt från låg nivå

 

Alfons Kubulenso medger att Sandviken Energi har haft höga prishöjningar på grund av snabbt stigande bränslepriser.

– Men vi har höjt från en låg nivå. Vi ligger bra till i landet med en 58:e plats av 251 kommuner med fjärrvärme.

Mer läsning

Annons