Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare ryter till åt kommunen

Sandvikens kommun stänger ute privata fastighetsbolag från att expandera sin verksamhet.

Det menar Fredrik Gyllenhammar, vd för Förvaltnings AB Midsand, som anser att hans planerade bostadsbygge hindras av kommunens seghet att fatta beslut.

Annons

Fastighetsägaren Fredrik Gyllenhammar köpte 2008 hela kvarteret norr om stadshuset i Sandviken för 16,5 miljoner kronor av kommunen.

I affären ingick lokalerna där arbetsförmedlingen och it-kontoret ligger, socialkontoret på Odengatan 34 undantogs. Här har Gyllenhammar planerat att bygga 55 till 60 nya bostäder. Men en förutsättning för att bygget ska kunna starta är att Gyllenhammar får köpa loss det undantagna socialkontoret, för att riva fastigheten som annars hamnar i vägen för nybygget.

Accepterade värderingen

– Kommunen gjorde en värdering av fastigheten som vi accepterade. Sedan kom de tillbaka och sa att ingen försäljning kunde ske förrän efter valet 2010. Ett väldigt märkligt ställningstagande, säger Fredrik Gyllenhammar.

Men valet kom och gick utan att Gyllenhammar fick några besked från kommunen. Nu har räntorna och byggkostnaderna ökat och Gyllenhammar befarar att ”tåget” har gått för den här gången.

– Kommunen är medveten om att jag behöver ha fastigheten för att expandera ändå får jag inte något besked. Det känns lite som att de skjuter sig själva i foten. Helst när de vill att fler bygger bostäder i Sandviken, säger Fredrik Gyllenhammar.

Kommunens utredning

Kommunalrådet Peter Kärnström menar att det är kommunens utredning om lokalbehov som gör att man inte bara kan sälja fastigheter hur som helst.

– Det stämmer inte alls att vi har sagt att försäljningen blir uppskjuten till efter valet. Vi håller just nu på att göra en utredning om lokalbehovet och innan den är klar kan vi inte sälja fastigheter som kommunen kanske har nytta av sedan. Det här är ju en lokal där kommunens verksamhet finns i dag, säger han.

Inte sälja nu

Han menar att bara för att företag vill köpa kommunens fastigheter som betyder inte det att de är till salu.

– Vi ska inte sälja nu, säger han.

Mer läsning

Annons