Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel av kommunen

/

Sandvikens kommun erkänner att det blev fel när Artur och Maria Pettersson tvingades betala 2 805 kronor i månaden för sin trygghet.
93-årige Artur och 90-åriga Maria får nu tillbaka sina pengar.
Det får också alla andra Sandvikenpensionärer som fått betala ”trygghetsavgifter” för att de råkar bo på fel adresser.

Annons

Som Arbetarbladet berättat kom tjänstemän på kommunen på idén att alla pensionärer som bor i direkt anslutning till ett äldreboende ska betala en särskild avgift för den extra tryggheten som det innebär, oavsett om de utnyttjar någon service eller inte.

Politikerna i äldreomsorgsnämnden tyckte att det lät bra och klubbade igenom den nya regeltolkningen utan att ifrågasätta konsekvenserna.

För Artur och Maria Pettersson, som bor i en lägenhet utanför Solängsgården i Österfärnebo, innebar det att de plötsligt och oväntat blev debiterade en särskild trygghetsavgift på 2 805 kronor i månaden eller 33 660 per år.

– Vi som alltid klarat oss själva, sade de förvånat när de visade fakturan för Arbetarbladet.

Men nu är kommunen på väg att be om ursäkt och betala tillbaka pengarna. Äldreomsorgsnämndens beredning föreslår att nämnden på tisdag i nästa vecka ska göra en återbetalning till alla som fått betala ”trygghetsavgift” bara för att de råkar bo i anslutning till ett äldreboende. Förutom i Österfärnebo är det pensionärer i Årsunda och Storvik som fått betala extra för sin trygghet och som nu kan räkna med en återbetalning.

– Det blev helt fel och nu ska vi rätta till det. Det är bara att backa och tänka om, säger Karin Jonsson, socialchef för äldreomsorgen.

Börje Larsson, PRO-ordförande i Österfärnebo som såg till att det blev uppmärksamhet kring den orättvisa avgiften, är glad över att kommunen erkänner misstaget.

– Det är positivt att de ändrade sig så snabbt. Men det är inte överraskande. Alla skakade på huvudet åt den här historien.

Äldreomsorgsnämnden väntas på tisdag beordra förvaltningen att ta fram ett nytt förslag till avgiftsregler.

– Det allra enklaste är väl helt enkelt att låta dem som bor utanför ett äldreboende betala för den service som de utnyttjar, exempelvis om de får hjälp av kommunens sjuksköterska, säger Börje Larsson. Mats Jonsson

Annons