Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel neka 91-åring plats på äldreboende

En 91-årig kvinna med allvarliga synproblem som drabbats av flera hjärtinfarkter kände sig otrygg i den egna lägenheten och ville komma in på ett äldre­boende. Sandvikens kommun sade nej. Kvinnan överklagade och fick rätt. Nu måste kommunen snabbt ordna en plats åt henne.

Annons

Principen som tillämpas inom äldreomsorgen i Sandviken är att de äldre ska bo hemma så länge som möjligt och få den hjälp de behöver i den egna bostaden.

Får bakläxa

Att man fyllt 91 år, har haft flera hjärtinfarkter, ser dåligt och har problem med att förflytta sig är inte skäl nog för att få plats på äldreboende, bedömde handläggaren när kvinnan i det aktuella fallet och hennes anhöriga lämnade in en ansökan.

Kvinnan, som nu hunnit fylla 92, bor ensam i ett hus utan hiss och tycker själv att bostaden är olämplig för en person i hög ålder med nedsatt hälsa.

”Det borde vara en självklar rättighet att få leva sista delen av sitt liv i trygghet”, skrev kvinnan och hennes anhöriga i sin överklagan av kommunens beslut att hennes behov kan tillgodoses med hemtjänst och ledsagarservice.

Nu har förvaltningsrätten gett kommunen bakläxa i en dom som blir principiellt betydelsefull för andra åldringar från Sandviken som i liknande situationer nekas äldreboende.

Otrygghet ska beaktas

Hög ålder och känsla av ensamhet och otrygghet är, enligt domskälen, faktorer som ska beaktas när besluten tas om placeringar.

Mer läsning

Annons