Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem nya fall utreds inom Sandvikens socialtjänst

I ett fall med misstänkta fysiska övergrepp mot ett barn i förskoleåldern fick den utpekade pappan rådet att lära barnet att inte ljuga.
I ett placeringsärende tog det sju veckor från det att utredningen inleddes tills första mötet med föräldrarna bokades in. Mitt under utredningen kom det uppgifter om att 15-åringen blivit misshandlad.

Annons

Socialstyrelsen utreder på eget initiativ fem nya ärenden som hanterats inom Sandvikens kommuns individ- och familjeomsorgsnämnd med förvaltning.

Tillsynen inleddes redan innan fallet med tvångsomhändertagandet av Jennie och Thomas barn fick mycket stor uppmärksamhet på riksplanet efter Uppdrag granskning inslag kallat ”Mardrömmen”.

– Det är efter inkomna anmälningar som vi granskat delar av myndighetsutövningen för att se om det finns systembrister, säger handläggaren Rose-Marie Eriksson.

Beslut med eventuell kritik och krav på åtgärder kan komma i slutet av den här veckan sedan Socialstyrelsens jurister gått igenom materialet en sista gång.

– Innan allting är klart kan jag inte uttala mig om resultatet av granskningen, säger Rose-Marie Eriksson.

Av det beslutsunderlag som chefer inom ifo-förvaltningen nu kommenterat framgår det att Socialstyrelsen särskilt fokuserat på fem utredningar med barn som riskerat fara illa på olika sätt och där det finns misstankar om brister.

I ett fall misstänktes att ett barn i förskoleåldern utsatts för fysiska övergrepp av pappan. Först efter tio dagar togs kontakter och den vårdnadshavare som då kontaktades var den misstänkte pappan själv. Bedömningen som gjordes var att barnet inte behövde något skydd.

– Föräldrarna måste lära sina barn att inte ljuga om så viktiga saker, svarade socialsekreteraren på en fråga från pappan om vad som skulle hända om pojken berättade på nytt att något slagit honom.

Mer läsning

Annons