Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick fotbollsmål över sig – sexåring svårt skadad

(Uppdaterad 16.42) En sexårig pojke från Gästrike-Hammarby skadades allvarligt när han fick ett fotbollsmål över sig i en park som används för spontanidrott.

Polisen utreder nu händelsen och har bland annat pratat med företrädare för markägaren Sandvikens kommun.

– Det är inte vi som har ställt dit målen. Men vi kände till att de fanns där, säger Kenneth Larsson på tekniska kontoret.

Annons

Sexåringen fick ett tungt fotbollsmål över sig när han i tisdags kväll var ute och lekte i en park i centrala Gästrike-Hammarby. Han fördes medvetslös till Gävle sjukhus med svåra inre blödningar och därifrån vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Platsen där olyckan inträffade är ingen officiell idrottsplats, utan kommunal parkmark som blivit ett populärt ställe för spontanidrott.

Lämnade målen kvar

Gästrike-Hammarby IF använde tidigare området som träningsplan. När idrottsföreningen inte längre hade behov av planen lämnade föreningen kvar två fotbollsmål så att byns barn och ungdomar skulle kunna vara där och spontanidrotta.
När polisen nu utreder om någon brustit i ansvar och säkerhet är det markägaren Sandvikens kommun som i första hand får svara på frågor.

– Även om det inte är vi som har ställt dit målen har vi känt till att de funnits där. Om de varit undermåliga borde det därmed också ha varit vårt ansvar att ta dem därifrån, säger Kenneth Larsson.

Bortplockade

Han besiktigade platsen i går och såg till att målställningarna tills vidare blev undanplockade och inlåsta.

Några tydliga säkerhetsregler för hur fotbollsmål som står på allmän plats ska vara utformade har Kenneth Larsson ännu inte lyckats hitta.

– Enligt företag som säljer mål ska standardmåttet för ställningarna vara två meters djup. Det kravet uppfyller i alla fall den här målställningen vad jag kan se.

Gräsklippningen på den inofficiella fotbollsplanen för spontanidrottande barn sköts av Sandvikenhus AB. Även där har man har alltså känt till att målen funnits.

– En fruktansvärt tråkig händelse, säger affärsområdeschefen Cristina Andersson om olyckan.

Se över sina parker

Som en följd av det inträffade ska nu kommunen och Sandvikenhus se över sina parker och grönytor och säkerställa att det inte finns några farliga redskap.

– Utrustningen måste hålla en viss standard och kontrolleras regelbundet på samma sätt som vi gör med lekplatser, konstaterar Kenneth Larsson.

Mer läsning

Annons