Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick inte anmäla bedrägeriet

Under flera månader tog pappan ut lön som personlig assistent till sin dotter trots att han inte vårdade henne. Men varken Sandvikens kommun eller assistansföretaget har polisanmält bedrägeriet.

Annons

– Jag vill att de ska markera att han gjort fel, säger mamman som själv inte får anmäla eftersom hon inte tillhör de drabbade.

Dottern Stina är beviljad 20 timmar assistans i månaden av Sandvikens kommun.

Föräldrarna, som är separerade, har själva kunnat gå in som assistenter för att göra punktinsatser i vardagen.

Som målsmän för dottern godkänner de då själva sina timrapporter.

Fortsatte ta ut lön

Tidigare hade pappan Stina varannan helg men i våras stoppades umgänget i samband med en vårdnadsutredning som visade på flera brister.

Trots det har han fortsatt att ta ut lön som hennes personliga assistent under fem månaders tid. När mamman fick ekonomirapporten i slutet av augusti upptäcktes det hela. Totalt handlar det om 3 000 kronor i månaden plus sociala avgifter.

– Bara för att det inte handlar om miljonbelopp ska det väl inte få gå obemärkt förbi, tycker mamman som ville göra en polisanmälan.

Men hos polisen blev det stopp. Beskedet var att hon och dottern inte var de som drabbats utan Sandvikens kommun och assistentföretaget. Hos de båda sistnämnda har dock intresset för en polisanmälan minst sagt varit svalt.

– Konstigt resonemang. Får man ut för mycket i bidrag av soc blir det ett himla hallå, säger mammans sambo.

Båda tycker att det är konstigt att man inte vill markera tydligare mot någon som flera gånger medvetet brutit mot lagen och fått ut skattepengar som han inte har rätt till.

Ingela Söderlind, LSS-handläggarchef i Sandviken, uppger att merparten av flickans insatser finansieras av Försäkringskassan. Hon anser att de oegentligheter som förekommit inte har skett mot kommunen utan mot assistansföretaget. Därför tänker kommunen inte agera i ärendet.

Får rätta till det

Harald Wessman, vd hos assistentföretaget Assistansia, kan av sekretesskäl inte uttala sig om specifika ärenden.

Generellt sett säger han att det första steget när ett fel uppdagas är att ge någon chansen att rätta till det, exempelvis genom att betala tillbaka pengar om det är pengar felet handlar om.

– Men en polisanmälan är aldrig utesluten. Det beror på omständigheterna, säger Harald Wessman.

Stina heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons