Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina stugor ska locka turister till Gysinge

/
  • vackert.  Neda och LRF Gävleborg undersöker just nu vad som skulle kunna locka fler utländska turister till Gysinge och övriga trakter kring Nedre Dalälven. För här finns ju egentligen allt som de letar efter: vacker natur, forsande vattendrag och en levande landsbygd.

Fler utländska turister ska lockas till trakterna kring Nedre Dalälven.

Det är Neda, Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, som tillsammans med LRF Gävleborg nu undersöker vad som skulle få holländare, tyskar och danskar att i ökad omfattning styra färden mot Gysinge och Österfärnebo.

– Stugor med riktigt bra standard kan vara en sak, säger Henrik Thomke på Neda.

Annons

Sverige har blivit ett populärt turistmål för många européer, lockade av både en svag krona och vacker natur.

Förutom Stockholm är Småland ett välbesökt resmål och intresset har även börjat sträcka sig norrut i landet. Dalsland, Dalarna och Härjedalen har många utlandsbesök.

Men till trakterna kring Ned-re Dalälven har de stora turistströmmarna inte hittat. Trots att det finns mycket här som borde vara intressant för dem.

– Vi har fått indikationer från utländska researrangörer att många gärna skulle vilja besöka just de här delarna av Sverige. På listor över vad turister värdesätter finns saker som vacker natur, vattendrag, levande landsbygd, välskötta skogar och små samhällen. Dessutom vill man ha lugn och ro, men ändå möjlighet till aktiviteter. Allt det finns kring Nedre Dalälven, säger Henrik Thomke.

En annan sak som är positiv är närheten till huvudstaden, Uppsala och Västerås.

Tillsammans med LRF Gävleborg driver Neda därför, som ett Leaderprojekt bekostat av EU-pengar, nu en förstudie för att se över hur man bäst ska gå tillväga för att locka turister. Något man sedan vill förmedla till lokala entreprenörer.

– Vi har pratat om det här med logimöjligheter som en nyckelfråga. Det finns redan flera bra campingplatser och hotell och även detta med Bo på lantgård är populärt. Det som saknas är framförallt stuglogi, säger Henrik Thomke.

Och när det gäller stugor vill de utländska turisterna gärna ha stugor med hög standard, tror man. Det ska vara riktiga spisar, diskmaskiner och bekväma dubbelsängar – inga våningssängar här inte.

– Det viktigaste i den frågan är att vi kan bemöta diskussionerna och oron med att det faktiskt finns ett program för att bekämpa myggen, säger Henrik Thomke.

Nedas och LRF:s undersökning ska pågå fram till början av nästa år.

Mer läsning

Annons