Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskerum och båtplats för alla på Färsenön i Storsjön

/
  • Tungt. De två bryggorna vägde cirka två ton styck och forslades till Färsenön från Korsikabadet. På bryggan står Bernt Eriksson från Näsbysjöns  båtklubb.
  • Gör fint. Lars-Göran Forsström och Bernt Eriksson från Näsby­sjöns båtklubb hjälps åt att bära upp tunga hinkar fulla med grus som ska ligga runt grillplatsen.
  • Grillplats. Ingmarie Lindström och Marcus Morén testar grill­platsen.
  • Tillgänglig för alla. Färsenön är ungefär en kilometer i omkrets och öppen för alla besökare.
  • Rustar upp. Lars-Göran Forsström borrar ett håll för haspen på den nya mulltoan. Bernt Eriksson hjälper till.
  • Fiskelycka. Marcus Morén har stannat till vid Färsenön för en fikapaus. På morgonen har han fått en stor gös.
  • Smalt. För att åka från Näsbysjön till Storsjön behöver man glida ­genom en trång kanal. Här kör Lars Österbom sin båt.

Nu kan alla gå i land på Färsenön på Västerfjärden i Storsjön. Näsbysjöns båtklubb har satt upp bryggor, grillplats och en miljövänlig mulltoa.

Annons

– Alla får komma hit, det är ju allemansrätt så man behöver inte vara medlem i någon båtklubb. Bara man plockar upp efter sig så, säger Lars Österbom, ordförande i Näsbysjöns båtklubb.

Veckan före midsommar forslade de dit två bryggor. Sedan har de även byggt en miljövänlig mulltoa och en grillplats. Ett vindskydd fanns på plats redan innan.

Hittade platsen av en slump

– Senare ska vi även sätta dit en stege på bryggan. Det är lite sten vid strandkanten, men fin sand ute i vattnet, säger Lars-Göran Forsström från båtklubben.

Marcus Morén, Ingmarie Lindström och Magnus Sjösten är ute och fiskar och hittade till platsen av en slump. Nu är de här för andra gången på två veckor.

– Nu ska vi ha lite matpaus här innan vi fortsätter. Vi har fångat en gös och två gäddor, säger Marcus Morén.

Finansierats av kommunen

Det var Gästriklands båtförbund som gärna ville göra i ordning en båtplats i Storsjön.Tillsammans med Sandviken kommun har de nu finansierat omgörningen av Färsenön medan Näsbysjöns båtklubb har stått för arbetskraften. Klubben kommer sedan att ta hand om det kontinuerliga underhållet.

Mer läsning

Annons