Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggan i topp för Sandvik

/
 • Tomas Blom skär första biten i jubileumstårtan. Arbetskamraterna Mikael Eriksson, Robert Knief och Patrik Göransson väntar på sin tur.
 • STOLTA. Sandviks vd Olof Faxander och styrelseordföranden Anders Nyrén förbereder hissningen av jubileumsflaggan medan ledamöterna i Sandviks styrelse tittar på.LEDNING. Sandviks styrelse samlade. Från vänster ses Bo Westin, Johan Karlström, Hanne de Mora, Tomas Kärnström, Alicia del Carmen Expinosa, Egil Myklebust, Jan Kjellgren och Simon Thompson.
 • I topp. Så hissar Olof Faxander jubileumsflaggan.                         Firandet har börjat.

Tomas Blom fick skära första biten i jubileumstårtan som dukats fram hos arbetslaget vid 42:an, ljusbågsugnen i stålverket på Sandvik i Sandviken.

Annons

Det var en av 754 tårtor som tidigare på timorgonen levererats till Storsjömässen för vidare färd ut på arbetsplatserna.

Arbetskamraterna följde efter och skar sina bitar. De passade på under en kort paus medan skrotet smälte i ugnen utanför manöverrummet.

– Helt rätt! Trevligt! Det känns som en uppskattning för det vi gör, var deras spontana omdömen om tårtan med Sandviks jubileumslogga på det vita marsipantäcket.

Både smaken och konsistensen fick gott betyg.

Strax före Arbetarbladets besök hade Sandviks vd Olof Faxander och styrelseordföranden Anders Nyrén med gemensamma krafter hissat jubileumsflaggan utanför huvudkontoret.

– Det här markerar inledningen av 150-årsfirandet. Hela året inkluderar olika typer av firande i hela världen. Det blir ett intressant och spännande år, sa Olof Faxander när han knutit fast linan vid flaggstången.

I 42:an smältes i samma veva 72 ton kromstål, en av flera smältor under det här skiftet i stålverket där elva man jobbar med olika sysslor.

Ljusbågsugnen är första steget i stålprocessen.

Nästa steg är AOD-konvertern – bessemerugnens efterföljare – där kolet blåses ur stålet med syrgas, kvävgas och argon.

Sista steget är skänkugnen där blandningen justeras till rätt kvalitet. Det mesta gjuts till strängar som går vidare till band-, tråd- eller röravdelningarna.

Under dagens lopp tömdes tårtkartongerna på de olika enheterna i Sandviken, i mindre grupper eller gemensamt. På bandavdelningen passade man på i skarven mellan för- och eftermiddagsskiften.

Tårtorna hade bakats av Bodins bageri i Gävle.

– De föreslog några varianter som vi smakade av. Det viktigaste var att de kunde leverera ett visst antal samtidigt, säger Ulrika Porath, kommunikatör på Sandvik Materials Technology (SMT), som ingått i gruppen som förberett firandet.

Jubileumstårtan innehåller svartvinbärs- och citronmousse, en skär och en gul sträng innanför marsipanskalet.

Mer läsning

Annons