Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler boendeplatser för asylsökande

/
  • Asylboendet i Gysinge Bruk kan tilldelas 56 nya boendeplatser.

Två asylboenden i Gästrikland kan utökas med 50 respektive 56 platser.
Avtalen i Migrationsverkets senaste upphandling är klara, men först ska tillträdesbesiktning av varje anläggning genomföras.

Annons

Migrationsverket har tecknat avtal om knappt 7 000 nya boendeplatser. Anledningen är att antalet lediga platser har blivit betydligt färre de senaste veckorna, på grund av att flera leverantörer på andra platser i Sverige har överklagat en tidigare upphandling.

Asylboendet i Gysinge Bruk i Sandvikens kommun samt Kratte Masugn i Hofors kommun har fått tilldelningsbeslut i upphandlingen om 50 respektive 56 nya platser vardera.

– Behovet av nya boendeplatser är stort med tanke på den ökade tillströmningen av asylsökande, säger Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket.

När ökandet av antalet boendeplatser kan bli verklighet är dock oklart i nuläget.

– Det är många olika faktorer som styr. Behovet av platser är större i områdena syd, väst och öst och prioriteras före Region Mitt, konstaterar Lars Ulander och tillägger:

– Sedan ska tillträdesbesiktningar genomföras av respektive anläggning.

Platserna kan inte bokas förrän besiktning är gjord.

Sedan två år tillbaka finns 200 platser på asylboendet i Gysinge Bruk, medan asylboendet i Kratte Masugn består av 144 platser. Redan i början på januari var 56 nya platser i Kratte Masugn på tapeten, i den sjätte upphandlingen, samma 56 platser som nu omfattas av den åttonde upphandlingen.

Avtalet sträcker sig över två månader, men avtalslängden kan förlängas till max fyra månader.

Mer läsning

Annons