Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får socialbidrag under en längre tid

En tredjedel av socialbidragstagarna i Sandviken, Hofors, Gävle och Tierp har fått bidrag i minst tio månader under det senaste året.

– Det är oroande att det långvariga biståndsmottagandet är så stort, säger Anette Agenmark, utredare på Socialstyrelsen, om rapporten som presenterades på onsdagen.

Annons

Socialstyrelsen har för första gången gjort så kallade öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd i landets kommuner.

– Det går nu att jämföra alla landets kommuner och sätta siffror på utanförskapet, säger Anette Agenmark.

Hon hade inte väntat sig att andelen som under lång tid får ekonomiskt bistånd, eller socialbidrag som det tidigare kallades, skulle vara så stor.

– Särskilt oroande är att många är unga vuxna som varken studerar eller arbetar, säger hon.

Anette Agenmark konstaterar att långvarigt biståndsmottagande i sig kan vara en riskfaktor, förstärka utanförskapet och försämra möjligheterna att få fäste på arbetsmarknaden.

I Hofors fick en femtedel av de unga vuxna – 18–24-åringar – ekonomiskt bistånd under förra året.

I Sandviken har en av sex biståndstagare levt på bidrag i minst tre år. Det är fler än i andra kommuner i Gävleborgs län, visar Social- styrelsens rapport.

– Det är bedrövligt och beklagligt, säger Renate Almén (S), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandviken.

Kommunens kostnader för ekonomiskt bistånd tenderar att öka. Att ställa hårdare krav för att folk ska få stöd är dock inget alternativ, menar hon.

– Vi kan inte skärpa kraven mer. Den som inte uppfyller kraven får inget stöd.

Ett krav är till exempel att den som kan jobba också ska söka jobb.

Kenneth Axling (S), ordförande i socialnämnden i Hofors, tycker att de rådande reglerna försvårar för unga arbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden.

– De tvingas gå sysslolösa i ett halvår innan de kommer in i någon åtgärd. Det skapar ingen motivation och är förödande för de ungas ekonomi, menar han.

Mer läsning

Annons