Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler föreningar utan lokal när hemvärnsgården säljs

Järbo Motorklubb blir utan lokal när Sandvikens kommun nu säljer hemvärnsgården.


– Som att få sig en rejäl dagsedel, säger ordföranden Stig-Åke Björnmyr.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går kände sig Järbo Hemvärnsförening tvingad att ge bort hemvärnsgården till Sandvikens kommun när verksamheten lades ned. Annars hade styrelsen riskerat att bli anklagad för brott mot de gamla stadgarna från 40-talet.

När gården nu säljs av kommunens mäklare är det flera föreningar som tidigare hyrt in sig för sina sammankomster som blir utan lokal att hålla till i.

– Det är många som hade hoppats på att det här skulle bli Järbos föreningsgård. Det var väl också det som var syftet med formuleringen i stadgarna om att gården skulle skänkas till dåvarande Järbo kommun om verksamheten upphörde. Förutom idrottsföreningen är det inga föreningar i Järbo som har någonstans att hålla till i dag, säger Stig-Åke Björnmyr.

Motorklubben är fast hyresgäst i delar av hemvärnsgården och saknar alternativ lokal att flytta till om gården säljs. Den halva miljon som kommunen begär har inte motorklubben råd att betala.

– Det bästa vore om kommunen sålde gården till föreningarna i Järbo för en symbolisk summa. Då skulle vi själva kunna sköta driften. Kommunen borde inte få tjäna en krona på den här affären då de själva fått gården till skänks, menar Stig-Åke Björnmyr.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons