Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan sägas upp i Sandviken

/

En oväntad förlust fick Sandviks aktie att sjunka kraftigt efter delårsrapporten.
Och nu kan det bli tal om mer nedskärningar i Sandviken.

Annons

Sandviks resultat är det sämsta sedan 1983. Peter Gossas, vd för Sandvik material technology sa på en presskonferens i dag att de skulle ha varslat fler i höstas, om de vetat om hur läget ser ut i dag.

– Efterfrågan är låg, men den sjunker inte. Den verkar ha planat ut just nu, säger Jan Lissåker, chef för investerarkontakter på Sandvik till TT.
De stora avbokningarna från kunder inom gruvindustrin började också att klinga av mot slutet av första kvartalet. Totalt under perioden drogs beställningar för 900 miljoner kronor tillbaka, men under mars understeg annulleringarna 50 miljoner kronor.
– Det känns också som en signal om att det värsta kanske är över när det gäller avbokningar, säger Lissåker.
Vågar inte svara
Han vill dock inte svara på om botten kan vara nådd.
– Jag önskar jag kunde svara på den frågan, och jag önskar att jag kunde svara ja. Jag vågar inte göra det. Men trenden är inte nedåtgående i alla fall.
Andra ljuspunkter är enligt Lissåker att konjunkturen i Kina ”känns starkare än i stora delar av resten av världen” och att efterfrågan är fortsatt god från energisektorn, främst kärnkraftsindustrin.
Men de redovisade siffrorna är förstås mycket sämre än för ett år sedan: Orderingången föll med 39 procent och faktureringen med 25 procent, rensat för den positiva effekten av kronans försvagning. Vinsten efter finansnetto på 2,7 miljarder kronor vändes till en förlust på 0,4 miljarder.
Är beredda
Sedan nedgången inleddes har Sandvik skurit bort över 5 000 anställda och flaggat för att ytterligare över 2 000 kommer att få gå. Nya stora varsel är inte uteslutna om det visar sig att marknaden viker ytterligare.
– Vi måste vara beredda att vidta ytterligare åtgärder, säger Lissåker.
Sandvikaktien hade strax efter 13.30 fallit med över 12 procent på Stockholmsbörsen.

Annons