Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler nyanlända till Sandviken

Sandvikens kommun har tecknat ett avtal om att ta emot fler ensamkommande barn. Samtidigt utökas antalet platser på privata asylboenden i Sandviken.

Annons

I förra veckan slöts ett nytt avtal mellan Migrationsverket och Sandvikens kommun. Kommunen åtar sig att utöka antalet ensamkommande barn med uppehållstillstånd från 22 till 38.

Som Arbetarbladet redan berättat är trycket så hårt att kommunen redan i dag tar emot fler ensamkommande barn än vad avtalet säger. Därför innebär den nya skrivelsen inte någon förändring på de boenden som kommunen har.

– Vi kommer i praktiken inte ta emot fler barn än i dag, vi matchar bara avtalet med antalet barn som finns inom kommunen. Det förenklar återsökningen av ersättningar om avtalet överensstämmer med de faktiska förutsättningarna, säger Camilla Nässbjer, enhetschef för ensamkommande barn.

I dag har kommunen ansvar för 70 barn som är placerade i andra kommuner. Ett stort arbete pågår just nu för att hitta lokaler för att kunna ha fler boendeplatser i egen regi. Läkarvillorna nedanför Sandvikens sjukhus är ett möjligt alternativ till boende.

LÄS OCKSÅ: Sandviken kraftsamlar för att ta hem flyktingbarn

Kommundirektören Ann-Katrin Sundelius berättade i förra veckan att kommunen prioriterar ensamkommande barn framför att lova ut akuta evakueringsplatser för asylsökande som länsstyrelsen tillsammans med Migrationsverket efterfrågat.

Samtidigt utökas antalet platser på privata asylboenden inom Sandvikens kommun efter Migrationsverkets senaste upphandling.

Ytterligare 196 personer ska kunna tas emot enligt nya avtal. Det är oklart om det blir ett helt nytt asylboende eller om det är befintliga aktörer som utökar antalet platser. Efter de bränder som har varit på tilltänkta asylboenden runt om i landet sekretessbelägger myndigheterna all information om framtida boenden.

LÄS OCKSÅ: Inga evakueringsplatser i Sandviken

Efter utökningen finns det sammanlagt 724 platser på privata asylboenden i Sandviken och 200 platser i Hofors.

Därutöver hyr Migrationsverket boende med självhushåll för 60 personer i Sandviken och för 95 personer i Gävle.

LÄS OCKSÅ: Flyktingar kan få bo i gympasalar

Mer läsning

Annons