Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera dagar innan branden är släckt

/
  • Eftersläckning pågår. Ola Nilsson och Anders Brännström från Sandviks interna industribrandkår arbetade under lördagen med eftersläckningsarbetet efter den stora branden som inträffade vi trådavdelningen i torsdags.
  • Inte oroad för ny brand. Ola Nilsson, vid Sandviks interna industribrandkår, var inte oroad under lördagen att branden vid trådavdelningen skulle blossa upp igen.
  • Mer vatten. Genom hål i taket på trådavdelningen kunde Sandviks interna brandkår spruta in vatten i lokalen och på så vis arbeta med eftersläckningsarbetet.

Närmare två dygn har passerat men ändå hittar elden nytt bränsle att bita sig fast i.

Eftersläckningsarbetet på Sandviks trådavdelning fortsatte under lördagen, medan skadornas omfattning fortfarande var väldigt osäker.

Annons

Mörk rök steg upp mot skyn och det doftade fortfarande starkt av brandrök. Under lördagsmorgonen hade närmare två dygn passerat sedan storbranden inträffade på trådavdelning på Sandvik. Det värsta scenariot hade hunnit gå över men eftersläckningsarbetet fortsatte.

– Det pyr lite varstans så det här arbetet kommer säkert att ta flera dagar innan det är helt över, sade Ola Nilsson, brandman för den interna industribrandkåren på Sandvik.

Tillsammans med sin kollega Andreas Brännström såg Ola till att branden inte skulle blossa upp igen. Genom hål som uppstod i industritaket sprutade de vatten in i trådavdelningen.

– När taket rasade in blev det en hel del bråte som elden kan få fart i igen. De bränder som nu uppstår är så pass små så att vi kan släcka dem fort, sade Ola Nilsson.

Han har ännu inte varit in i lokalen och sett omfattningen av de skador branden orsakade. Det tror han heller inte att man kommer kunna se förrän på måndag eller tisdag.

– Det man vet är att det är mycket som är rökskadat. Men hur stor del av lokalerna som verkligen är skadade får vi tillsammans med personalen undersöka när det går, sade han.

Någon påtaglig risk för att branden ska blossa upp igen finns inte menar han.

– Nej den risken är väldigt liten, sade han.

Men klart är att produktionen vid trådavdelningen kommer att ligga nere ett tag, hur länge vet man inte från Sandvik i dagsläget. Arbetet med att se över möjligheterna att kanske flytta produktionen till andra av Sandviks industrier i Sverige eller utomlands fortsätter, men än är inget beslut fattat i frågan.

Mer läsning

Annons