Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera personer vill hjälpa cancersjuka Jette Schmidt

/
  • UPPRÖRD. Tommy Edbom, Cancerföreningen i Gävleborg, tycker att det är självklart att cancersjuka Jette ska få komma hem och vårdas hemma med sin son den sista tiden. ”Hon SKA vara hemma i en harmonisk miljö”, säger han och berättar att hans fru fick spendera den sista tiden hemma och när hon somnade in gjorde hon det i sin egen säng, i sitt eget hus, med utsikt över Storsjön.

Cancersjuka Jette måste få vårdas hemma den sista tiden i livet. Det kräver Cancerföreningens ordförande Tommy Edbom som menar att Jettes situation är kränkande, ovärdig och helt oacceptabel.

Annons

– Jag ska åka till Jette och erbjuda mig att flytta hem till henne och vårda henne så att hon och hennes son får ett värdigt avslut, säger han.

Arbetarbladet berättade i går om svårt cancersjuka Jette Schmidt. Hon är 51 år gammal och vårdas i livets slutskede på Rosengården, tillsammans med åldringar och dementa, i avvaktan på ett besked om hon ska beviljas personlig assistent och därmed kunna bo hemma den sista tiden.

Hon har redan väntat på beskedet i över två månader och hon är förtvivlad över att hennes 15-åriga son tvingas övernatta i en tältsäng på Rosengården för att mamma och son ska få umgås.

”Inte värdigt”

– Jag blev så upprörd i morse när jag slog upp tidningen att tårarna började rinna. Att bo i en skrubb är inte värdigt, hon måste få komma hem, säger Cancerföreningen i Gävleborgs ordförande Tommy Edbom, som rasar mot kommunens tafflighet.

– Hon och hennes son måste få umgås på ett värdigt sätt den sista tiden. Hennes son får ju en gräslig start på livet, och hon får ett gräsligt avslut, säger han bedrövat.

Tommy Edbom tycker att det är bedrövligt att kommunen inte beviljar Jettes ansökan om en personlig assistent och han menar att det är skamligt hur utsatta ensamma människor blir.

Kämpade för sin fru

– Min fru hade mig och jag kämpade för henne. Men har du ingen anhörig som har möjlighet att vårda dig och kämpa för dina rättigheter blir den sista tiden oerhört jobbig.

– Men jag tänker hjälpa Jette, hon SKA få komma hem, säger Tommy Edbom bekymrat.

För sju år sedan gick hans hustru bort i cancer och han vårdade henne i hemmet under hela sjukdomsförloppet.

– Min fru fick avsluta sitt liv som hon ville, hon var lycklig den sista tiden, och det måste vi se till att Jette också får vara, säger Tommys Edbom.

Flera personer har spontant hört av sig till Arbetarbladet och erbjudit sig att vara personlig assistent åt Jette.

Undersköterskan Rosie Brohagen från Sandviken erbjöd sig att direkt ta tjänstledigt från sitt arbete på äldreboendet Karl Johan-gården i Sandviken.

– Jag anmäler mig som sökande till tjänsten som Jettes assistent, bara handikappomsorgen och Försäkringskassan kommer överens, säger hon.

I september avled Rosies make i sjukdomen ALS och hon vårdade honom, med hemtjänstens hjälp, i hemmet ända till slutet.

– Och han hade livskvalitet hela tiden och det borde Jette också få, så här får det bara inte gå till, säger Rosie förtvivlat.

I dag ska handikappomsorgschefen Peter Olofsson träffa Jette tillsammans med Försäkringskassan och då ska man diskutera om Jette har rätt till en personlig assistent.

Annons