Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingarna gör Sandviken till en pluskommun

Trots en trög start på året kommer Sandvikens kommun att ta emot minst lika många flyktingar i år som tidigare år. Sandvikens flyttnetto är återigen positivt tack vare flyktingarna som har flyttat till kommunen.

Annons

En ny rapport från Institutet för framtidsstudier visar på hur viktig invandringen är för befolkningens förnyelse i kommuner. Sedan 1980 har invandringen till Sverige ökat med cirka tre procent årligen, och rapporten beräknar att inom en trettioårsperiod kommer 200 000 personer årligen att flytta till Sverige. 100 000 barn föds i landet varje år. Alltså kommer invandringen att utgöra en dubbelt så stor del av befolkningsökningen årligen.

För att Sandviken fortsatt ska ha plussiffror på flyttnettot, krävs att kommunen får en del av den invandringen.

När Arbetarbladet under försommaren skrev om detta, hade kommunen haft en trög start på året med att locka hit flyktingar.

– Det har vänt, nu är vi en pluskommun igen. I år kommer vi att ta emot flyktingar på minst samma nivå som förra året, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

Fram till den 22 augusti har det kommit 145 flyktingar till Sandviken, fördelat på 51 hushåll. Förra året kom det 183 flyktingar.

– Med reservation för att allt kan hända så tror jag att vi i år kommer närmre 200 personer, säger Ulf Palm, chef för integrationsenheten.

Något samarbete med Södertälje, som Arbetarbladet rapporterade om tidigare, har inte kommit till stånd. Södertälje har fler flyktingar än vad kommunen klarar av att ta hand om, medan andra kommuner i landet slåss om att få fler flyktingar som bättrar på flyttnettot.

Inte minst förmågan att erbjuda ett bra boende gör Sandviken attraktivt för flyktingar.

– En anledning till att vi är framgångsrika med att locka hit invandrare är det väl fungerande samarbetet med Sandvikenhus.

Ett positivt flyttnetto är viktigt för en kommun att ha för att handel och service ska vilja etablera sig i kommunen. Totalt bor det 3 183 utrikesfödda personer i Sandviken.

Annons