Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt till Mora kan rädda flottningsmuseet undan slakt

Flottningsmuseet i Gysinge kan komma att flyttas till Siljansfors utanför Mora medan några av båtarna hamnar i Leksand.

– Men det allra bästa vore om museet i Gysinge blev kvar. Det här är en mycket märklig nedläggning, säger Åke Danielsson från Siljans Fartygsförening, som fanns på plats vid gårdagens visning.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat är det riksintressanta flottningsmuseet i Gysinge nu på väg att slaktas sedan Sandvikens kommun bestämt sig för att inte fortsätta ge bidrag till ägarstiftelsen.

Visning av samlingen

Nordiska museet, ägare till samling och båtar, visade i går föremålen för intresserade museer och föreningar. En ny visning anordnas i dag och till den väntas bland annat representanter för Dalarnas museum, Falu Gruva, Torsångs hembygdsförening, Särna skogsmuseum och Siljansfors skogsmuseum.

Dalarnas museum har tidigare tackat nej till att ta hand om föremålen. Men i Siljansfors finns ett intresse.

– Det är en otroligt fin utställning. Är det så att museet i Gysinge ska upphöra är det viktigt att förhindra att samlingen splittras. Den skulle passa bra i Siljansbygden och i vår miljö Det absolut sämsta är om flottningsmuseet slaktas på samma sätt som skedde med Silvanum, säger Christer Karlsson i styrelsen för Siljansfors skogsmuseum.

Ute i februari

Redan i februari måste dock Stiftelsen Dalälvarnas flottningsmuseum vara ute ur de kommunägda fastigheterna i Gysinge.

– Till dess hinner vi naturligtvis inte bygga en lokal för den här samlingen. Det är tråkigt att vi kommit in i bilden så sent, säger Christer Karlsson.

Han tycker att det allra bästa alternativet hade varit om flottningsmuseet fått vara kvar i orört skick i Gysinge. Det tycker också Åke Danielsson, ordförande i Siljans Fartygsförening, som deltog i söndagens visning.

– Det är en epok i industrihistorien som nu kan raseras. Jag tycker det är väldigt synd att de inte kan få fortsätta. Men nu verkar det ju nästan kört.

Siljans Fartygsförening i Leksand är intresserad av några av museistiftelsens plåtbåtar, dock inte ångbåten Laxen.

Ett försök att rädda flottningmuseet har iscensatts av Sveriges Ångbåtsförenings ordförande Kjell Nordeman. Han försöker bilda en ideell förening med målet att målet att behålla samlingen intakt. Något som dock alltså inte hindrat Nordiska museet från att genomföra sina visningar.

Annons