Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta huvudkontoret en varningssignal

/
  • SANDVIKANDAN. ”Det är oerhört viktigt att man bevarar familjekänslan som är så värdefull i företaget”, säger Percy Barnevik om företagsandan i Sandvik.

Flytta huvudkontoret till Stockholm, inte själv vilja bo på huvudorten, byta tjänstebil, släpa med sig kompisar från förra jobbet…

Annons

Det är några exempel på varningssignaler som en styrelse måste vara vaksam på när ett företag får ny vd.

Det här skriver Percy Barnevik i slutet av memoarboken "Jag vill förändra världen", i kapitlet med 105 råd om ledarskap, från A till Ö.

Där uttalar han också sitt reservationslösa stöd för vinstdelning till de anställda och tar Sandvik som exempel. Det var positivt för "företagssolidariteten", konstaterar han.

Boken är skriven före Sandvikledningens beslut att flytta huvudkontoret från Sandviken till huvudstaden.

Som bekant valde den nye vd:n Olof Faxander att också bo kvar med familjen i Stockholm och ta med sig personalchefen från ledningen i SSAB.

I memoarboken berättar Percy Barnevik om "sin stora lidelse" att förändra och förbättra industriföretag inifrån, en drivkraft som ledde honom till toppen av flera storföretag.

Det är "livets milda ironi", skriver han, att han i dag viger sitt liv åt småskaligt nyföretagande i Hand in Hand-rörelsen.

Biståndsorganisationen Hand in hand bekämpar fattigdom med hjälp till självhjälp och har medverkat till 750 000 nya småföretag och startat 800 egna skolor med cirka 100 000 barn som tidigare tvingats arbeta.

– Mitt största, viktigaste och sista projekt, säger Percy Barnevik.

Mer läsning

Annons