Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta människor alternativ till myggbekämpning

Evakuera befolkningen under de värsta myggattackerna. Eller lös in fastigheterna och flytta människorna till myggfria områden.

Annons

Det är två alternativ som forskare på Umeå universitet vill ha analyserade.

– Fullständigt horribelt. Men det kanske är det scenario som återstår om man säger nej till BTI, menar Agneta Gustafsson.

Österfärnebobon Agneta Gustafsson har ägnat två månaders arbete åt att plöja igenom vad olika myndigheter och forskare skrivit och sagt om myggproblematiken i nedre Daläven-området.

Motsägelsefulla uppgifter

I en 17 sidor lång skrivelse,’’ ställd till bland annat Naturvårdsverket och de berörda länsstyrelserna, lyfter hon fram motsägelsefulla uppgifter i argumentationen mot fortsatt biologisk bekämpning med BTI.

– De vill ha en ändrad vattenreglering som leder till mer omfattande översvämningar för nationalparken och den biologiska mångfaldens skull, är hennes slutsats.

Agneta Gustafsson hävdar att Länsstyrelsen i Gävleborg i sin rapport till regeringen egentligen bara är ute efter pengar till landskapsvårdande åtgärder.

– Ökad biologisk mångfald är samma sak som ökad förekomst av vatten och ökad mängd vatten är lika med massförekomst av mygg. Att minska antalet översvämningsmygg med större översvämningar är som att försöka bota en alkoholist med sprit.

Agneta Gustafsson pekar på ett uppseendeväckande, men tidigare inte så uppmärksammat, avsnitt i Umeåforskarna Christer Nilsson och Birgitta Renöfälts utvärdering av myggprojektet i nedre Dalälven.

Evakuera befolkningen

I ett förslag till fortsatt uppföljning nämner Umeåforskarna alternativen att evakuera befolkningen tillfälligt när myggplågan är som värst eller lösa in husen och flytta den mest utsatta befolkningen permanent.

”Vi anser inte att det är alternativ som ska realiseras men de bör ändå ingå i en bredare analys för att ge perspektiv”, skriver de.

Agneta Gustafsson tycker att förslagen är horribla och verklighetsfrämmande.

– Men när de ändå nämner det som ett alternativ är det kanske någonting som de vill säga oss som bor i de här trakterna. Det är ingen barnlek för människorna. Utan BTI ligger vi riktigt risigt till. Mats Jonsson

Mer läsning

Annons