Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på kulturhus i S kulturpolitik

Lagom till valet har S på tagit fram sitt första egna kulturpolitiska program någonsin.
Kulturhus i centrum, en friluftsscen i Högbo Bruk, fler kulturinslag inom äldreomsorgen och författarskap som ett tillvalsämne på gymnasiet är några av punkterna.

Annons

Det kulturpolitiska programmet klubbades under torsdagskvällen och presenterades i går förmiddag för pressen av bland andra kulturarbetarna Bernt-Olof Andersson, Kjerstin Lundblad och Anders ”Kråkan” Ågren, alla medlemmar i föreningen Kultur(s)ossen, som varit med och tagit fram programmet.

Vill stärka biblioteken

Även arbetarekommunens ordförande Åke Söderman fanns på plats.

– Med programmet vill vi som parti tala om att kultur är viktigt och ska ses som en kärnverksamhet, något människor behöver för att leva ett bra liv, sa han.

Bättre arbetsvillkor för författare och blivande författare, mer stöttning av amatörmusiken, utveckling av museerna samt stärkt ställning för biblioteken finns också med i programmet. S vill också återinföra som mål att kommunen ska satsa en procent av kostnaderna när man bygger om eller nytt på konstnärlig utsmyckning. Allt ska dock inte genomföras under kommande mandatperiod, en del är mer långsiktigt. Viktigaste kulturfrågan om S vinner valet är Kulturhuset som man vill placera i anslutning till Folkets Hus. S planerar att ta fram ideologiska program inom flera politiska områden.

– Ett om året ungefär. Härnäst kan man tänka sig ett bostadspolitiskt program, säger Åke Söderman.

Mer läsning

Annons