Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”För begränsande kräva att cheferna ska bo nära jobbet”

/

– Vi kan aldrig ställa absoluta krav på att cheferna ska bo nära jobbet. Då begränsar vi rekryteringen för hårt. Det säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius, som dock själv valde att flytta till Sandviken när hon anställdes.

Annons

Två långpendlande förvaltningschefer inom kommunen har sagt upp sig. En tredje chef på den högsta nivån har aviserat att hon söker nya jobb nära särbon i en annan del av landet.

– Det är aldrig bra om det blir för många skiften på chefstjänsterna. Men där är vi inte än, säger Ann-Katrin Sundelius.

Självklart att flytta

Som kommundirektör tyckte hon själv att det var självklart att flytta från Hedemora till Sandviken när hon fick jobbet.

– I min roll ingår att få inflyttning till Sandviken och då måste jag naturligtvis leva som jag lär. Dessutom är det ju bra om Sandvikenborna kan träffa kommundirektören när hon handlar på Ica.

Men Sundelius menar att det inte är lika självklart att det är viktigt att bo där man jobbar för cheferna på nästa nivå.

– För en socialchef kan det till och med ibland vara en fördel att inte bli igenkänd när man handlar på Konsum.

Hur viktigt det är att försäkra sig om att nya förvaltningschefer blir kvar under en längre period varierar från fall till fall, menar Ann-Catrin Sundelius.

– Har man en person som fått ett tydligt uppdrag, exempelvis att verkställa en viss förändring, behöver det inte vara en katastrof om han eller hon går vidare när uppdraget är genomfört. I andra fall är det mer betydelsefullt med kontinuitet.

Tar du upp bostadsfrågan när du anställer nya förvaltningschefer?

– Ja, det tänker jag göra. Det är viktigt att ha en beredskap inför framtiden. Men krav på bosättning nära jobbet innebär bara vi begränsar oss för hårt.

Ann-Katrin Sundelius ska omedelbart inleda rekrytering av en ny teknisk chef efter Mikael Reijer. Men hon säger att det inte är någon självklarhet att nästa tekniske chef också blir vd för Sandvikens Specialfastigheter med Göranson Arena.

Mer läsning

Annons