Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För snurrigt med vindkraft för Seab

Det blir upp till kommunfullmäktige att avgöra om Sandviken Energi ska utöka sitt engagemang i vindkraftbolaget Samkraft. Rekommendationen från Seabs egen styrelse är att avstå från att gå in med mer pengar.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan att Samkraft, ägt av 13 kommunala energibolag i regionen, behöver ett tillskott med ytterligare 43 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat användas för finansieringen av vindkraftsprojektet i Vettåsen utanför Järbo.

Sandviken Energis tänkta andel av nyemissionen är 5,3 miljoner kronor. Men bolagsledningen har tvekat eftersom Seab nyligen tvingats acceptera att man mot styrelsens vilja också gått och blivit delägare i Bixia Prowin, ett annat vindkraftföretag.

– Vårt engagemang inom vindkraften har blivit lite snurrigt. Vi vet i dag inte riktigt hur exponerade vi är och ska vara, säger styrelseordföranden Tomas Kärnström.

Seabs styrelse beslutade på onsdagen att låta sin ägare i form av kommunens moderbolag SSAB och ytterst kommunfullmäktige avgöra hur man ska ställa sig till nyemissionen.

– Vill vår ägare att vi ska gå med, då gör vi naturligtvis det. Men vår rekommendation är att avstå, säger Tomas Kärnström.

Hoforsbolaget Hoåns Kraft har tidigare tackat nej till nyemissionen.

Annons