Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar anmäler ”brutala” lärare

En grupp föräldrar med barn på en skola i Sandviken har anmält skolan till Skolinspektionen.

Annons

Det handlar om två lärare på mellanstadiet som skriker och svär åt eleverna, förbjuder dem att gå på toaletten, drar och sliter i kläder och kastar saker på dem.
– Barnen har en klump i magen varje morgon och det är helt oacceptabelt, berättar en pappa.

Situationen på skolan ska ha pågått minst sedan i höstas och det gäller både en fjärde- och en femteklass.

Nu har en grupp på tiotalet föräldrar fått nog och startat en aktionsgrupp. Förutom att anmäla skolan till skolinspektionen funderar man på att göra en polisanmälan.

– Det är ju våra barn det handlar om och de är små, bara tio och elva år. De ska helt enkelt inte behöva ha det så här, säger en mamma till en elev.

Föräldrarna beskriver hur lärarna i de båda klasserna kraftigt favoriserar vissa elever, medan andra, som kanske skulle behöva mer hjälp, ignoreras. Många barn känner sig utanför, men lärarna bryr sig inte om uppgifter om att det förekommer mobbning.

Otrygg situation

– Det känns som att lärarna struntar i det mesta och inte vill höra på när det hänt saker. Det skapar en otrygg situation, säger mamman.

Föräldrarna berättar att det även hänt att lärarna dragit i barnen, knuffat dem och kastat saker på dem. Ett barn fick ett par skor slängda i ryggen. Vid ett tillfälle drog en av lärarna så hårt i en väska att den gick sönder. En elev ska ha blivit slagen i magen.

Båda lärarna ska också skrika och svära åt eleverna så att de blir rädda och börjar gråta.

Förbjudit toalettbesök

De har även låst dörrarna så att eleverna inte fått sina ytterkläder till rasten och förbjudit dem att gå på toaletten.

– Det har hänt att barnen kissat på sig för att de inte fått gå på toa, berättar pappan till en annan elev.

– Vissa elever är särskilt utsatta och pratar om att byta skola. En elev har redan gjort det. Men vi tycker inte att eleverna ska behöva flytta på sig, utan skolan ska se till att det fungerar i klasserna, tillägger han.

Föräldrarna har varit i kontakt med både skolans rektor och kommunens grundskolechef Lars Walter men upplever att inget hänt.

Den bilden håller dock inte Lars Walter med om.

– Jag har förhört mig hos rektorn om det här och känner mig tillfreds med att ett arbete pågår. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd nu. Vi har tre sidor att hantera och det är en process som tar lite tid, säger han.

I övrigt vill Lars Walter inte kommentera föräldrarnas anmälan mot skolan eftersom han inte hunnit läsa den.

Mer läsning

Annons