Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornlämningar riskerar försena bygget av ny sporthall

Annons

Det finns nu tre olika alternativ till hur en framtida sporthall i Österfärnebo kan se ut. Samtidigt flaggar Länsmuseet för att fornlämningar på platsen riskerar att försena och fördyra bygget.

Beslutet om det omstridda hallbygget i Österfärnebo stoppades tidigare i februari. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden ansåg sig inte ha tillräckligt bra underlag för att ta ställning när det väl kom till kritan.

Nu har kostnaderna för tre olika alternativ tagits fram. Det första handlar om en stor sporthall (22x42 meter) plus läktare beräknad till 11,3 miljoner kronor exklusive moms. Alternativ två är en lika stor hall men utan läktare där prislappen är satt till 10,1 miljoner kronor exklusive moms.

Det tredje alternativet är en mindre hall (16x32 meter) med läktare som skulle kosta 8,7 miljoner kronor exklusive moms.

I samtliga förslag har bland annat gym, pingisrum, scen, lärarrum, delningsvägg samt förråd försvunnit jämfört med tidigare skisser.

Samtidigt varnar Länsmuseet i sitt yttrande för att risken är stor att stöta på hittills okända fornlämningar på platsen där hallen ska byggas. Det kan bli både dyrt och leda till förseningar.

Länsmuseet vill därför att en arkeologisk utredning görs innan bygget börjar.

På torsdag, 5 mars, ska hallens utformning diskuteras med en referensgrupp i Österfärnebo.

Mer läsning

Annons