Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelse – vägen framåt

/
  • Alla i kör! SMT-chefen Jonas Gustavsson fick snabbt med sig Sandvikenborna i jubileumstältet, som fladdrade till på Jerntorget när alla till slut vrålade
  • Nödvändig utveckling. Det var ingen tvekan om SMT-chefens budskap till Sandvikenborna: Det är med anpassning och utveckling som Sandvik överlevt i 150 år. Och nu är det dags igen.

Det blev en närmast väckelsemötesliknande stämning i jubileumstältet på Jerntorget när Jonas Gustavsson, chef för SMT, förklarade för Sandvikenborna varför Sandvik måste förändra sig – och att förändringen i själva verket säkrar Sandviks framtid på orten.

Annons

Jonas Gustavssons är en god talare och han kopplade snabbt och muntert grepp om Sandvikenborna med sin egen bakgrund i det lilla värmländska samhäller Årjäng. Han konstaterade att av alla platser han besökt under det senaste året så är det just i Sandviken han mött den största känslan av framåtanda – eller "jävlaranamma" – som han till slut fick samtliga i jubileumstältet att vråla.

SMT-chefens framträdande i Sandviken var en del av ett framtidsseminarium. Och det var ingen tvekan om vad Gustavsson ville tala om för Sandvikenborna:

– Förändringarna gör vi inte för att jävlas. Det är för att bli bäst och för att överleva. Även om det innebär att vi även måste bygga verksamheter på andra platser, till exempel de viktiga marknaderna i Asien, så är det till syvende och sist satsningar för att överleva och utvecklas här i Sandviken, sade han.

Han varnade för att förlita sig på historien, att försöka leva på gamla meriter. Tvärtom påpekade han att historien visar att Sandvik överlevt i 150 år just genom att utvecklas – med forskning och utveckling av produkterna, samt anpassning till marknaderna.

– Under tiden har andra gamla bruk förvandlats till spa-anläggningar, konstaterade Gustavsson och fortsatte:

– Konkurrensen med omvärlden i stenhård och vissa saker har vi tvingat ge upp och släppa i från oss. Framtiden tror vi finns i olika nya specialstål och legeringar. Nu har vi en bra plan, som kommer att göra ont här och där. Men den ska få Sandviken att återta platsen som Sveriges bästa verkstadsföretag.

Mer läsning

Annons