Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av skandalbolags hus kan stoppas

Skandalomsusade fastighetsbolaget Lytkinas försäljning av hyreshusen i Storvik till två andra företag inom samma ägarsfär kan komma att stoppas.

Sedan Hyresgästföreningen protesterat mot affären väljer nu Sandvikens kommun att låta Hyresnämnden avgöra om de båda köpande bolagen ska få förvärvstillstånd

Annons

Lytkina med ett aktuellt skuldsaldo på drygt 600 000 kronor hos Kronofogdemyndigheten, blev nyligen av med ett hyreshus i Krylbo efter en exekutiv auktion. Detta sedan fastighetsbolaget fått ett lån hos Swedbank uppsagt efter missade amorteringar.

I samband med den exekutiva auktionen valde Lytkinas ägare, nyligen dömd till fängelsestraff för ekonomiska brott, att sälja hyreshusen i Storvik till två företag som kontrolleras av hennes affärskompanjon och före detta make. En utlandsbosatt svensk som sedan 2007 är häktad i sin frånvaro som misstänkt för skattebrott i två andra bolag inom samma koncern vars verksamhet mest bestått i att låta företagen fakturera varandra för uppgivna varor och tjänster

Men för att affären ska kunna genomföras krävs ett förvärvstillstånd av kommunen. Något som normalt sett är en formalitet vid fastighetsaffärer. I fallet med hyreshusen i Storvik väljer dock Sandvikens kommun att låta Hyresnämnden ta ställning till om förvärvstillstånd ska beviljas.

Saknar förutsättningar

Kommunen hänvisar i sina beslut till Hyresgästföreningen, som i sina yttranden presenterat faktauppgifter som man menar styrker att de köpande bolagen saknar både ekonomiska och praktiska förutsättningar att kunna förvalta hyreshusen.

Inget av bolagen har någon anställd för att sköta förvaltningsfrågor. Den häktade styrelseordföranden har i kontakter med Hyresgästföreningen själv uppgett att det mest praktiska är att all korrespondens sker över ett faxnummer som går till Zürich i Schweiz. Till Bolagsverket har mannen annars uppgivit en adress i Moskva. Men det har även förekommit uppgifter om att han skulle vara bosatt på Nordirland.

Hyresgästföreningen noterar i sitt yttrande att de köpande bolagen har obefintlig ekonomi. Enligt Hyresgästföreningen har ett av de köpande företagen tidigare ägt fastigheter i Sala och då drivit ett stort antal mål i domstolar som mest tycks ha bestått av ogrundade krav gentemot hyresgäster.

Själv skriver den utlandsbosatte företagaren att han har löpande kontakter med hyresgästerna i Storvik om hur förvaltningen ska skötas på bästa sätt.

Mer läsning

Annons