Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingarna nobbar varandra

Årsunda-Österfärnebo vill ha Sandviken. Men Sandviken säger nej tack. Båda avspisas av Ovansjö-Järbo. Sammanslagningen av församlingarna i Sandvikens kommun kan spricka om inte stiftet väljer att ta till tvångsmetoder.

Annons

Som Arbetarbladet berättat utreder Uppsala stift sammanslagning av de tre nuvarande församlingskostellationerna i Sandvikens kommun till ett enda stort pastorat. Alternativet är en uppdelning i ett stadspastorat och ett landsbygdspastorat.

Men nu när tyck till-tiden gått ut visar det sig att det inte finns någon enighet mellan församlingarna om hur de nya gränserna ska dras.

Kyrkofullmäktige i År-sunda-Österfärnebo nobbar Ovansjö-Järbo men säger ”ja, gärna” till ihopslagning med Sandviken.

– Vi ser inget annat alternativ, säger ordföranden Carl-Ewert Ohlsson.

I Sandviken säger dock kyrkorådet nej till inviten.

– Vi är en lagom stor församling i dag. Vår uppfattning är att Årsunda-Österfärnebo och Ovansjö-Järbo kan gå ihop i stället, säger Sune Dahlund, kyrkorådets ordförande.

Innan Sandviken lämnar in sitt försenade yttrande ska dock frågan även behandlas i kyrkofullmäktige i nästa vecka.

Ovansjö-Järbo vill inte gå ihop med några andra församlingar.

– Vi har i dag tillräckligt stark ekonomi för att kunna fortsätta stå på egna ben. Det är också så som personalen vill ha det, säger Mats Sundberg, kyrkonämndens ordförande.

Det är från början Årsunda-Österfärnebo som tagit initiativ till en ny pastoratindelning för att få till en starkare enhet. Enligt stiftets utredning är det en svag ekonomisk ställning som tvingat fram samarbetsinviten.

Men Carl-Ewert Ohlsson menar att det är helt fel att framställa församlingen som en belastning för eventuellt blivande samarbetspartners.

– Vi har redan tagit våra stora investeringar. Det finns andra församlingar som har motsvarande kostnader framför sig.

Mer läsning

Annons