Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingring i CUF skulle tystas ned

En förskingring som inträffat inom CUF har tystats ned av Centerpartiet i Sandviken.

Ungdomsförbundets kassör förde över 90 000 kronor av det lokala partistödet till sitt eget bankonto. Men händelsen blev inte polisanmäld.

– Vi ville ge henne en andra chans och löste det i stället med en avbetalningsplan. Vi agerade som humanister, säger revisorerna Veronica Wernersson och Johnny Sandgren, båda med tunga förtroendeuppdrag inom kommunen.

Annons

Ungefär samtidigt som massmedia rapportade om den förskingrande CUF-kassören i Gävle som dömdes till två års fängelse, skakades CUF i Sandviken av en liknande skandal som dock tystades ned och hanterades internt. Händelsen har bidragit till att verksamheten i dag ligger nere.

Kort efter det att ungdomsförbundet gjorde en nystart hösten 2005 började medlemmarna ana allt inte stod rätt till med ekonomin. Kassan, till största delen bestående av lokalt partistöd som den gamla CUF-ledningen lämnat efter sig, sinade oroväckande snabbt.

Inför den revision som gjordes inför årsmötet 2007 konfronterades kassören med uppgiften att hon systematiskt fört över pengar från CUF:s bankkonto till sitt eget och sedan använt pengarna för privat konsumtion.

Styrelsen nekades ansvarsfrihet vid årsmötet. Kassören erkände att hon tagit pengarna och lovade ångerfullt att betala tillbaka allting om hon bara fick tid på sig.

– Den här händelsen förstörde allting. Efteråt har verksamheten legat nere, säger ordföranden Ahmed Koulala.

* Varför polisanmäldes inte förskingringen?

– Jag hade gärna gått den vägen. Eftersom det var skattepengar som försvann var det extra allvarligt. Men vi hade inte så mycket att säga till om.

Ahmed Koulala vill inte kommentera händelsen ytterligare. Han säger att han bara känner starkt obehag av det inträffade och hänvisar till kretsordföranden Veronica Wernersson, CUF-revisor när förskingringen inträffade tillsammans med Johnny Sandgren, ett annat av partiets toppnamn inom kommunpolitiken.

Tillsammans valde de båda att inte polisanmäla kassörens förskingring.

– Det fanns flera saker med i bilden som gjorde att vi fattade det beslutet. Som humanister ville vi ge den här unga kvinnan en andra chans. Vi bedömde också att möjligheten att få tillbaka pengarna var större om vi gjorde upp en avbetalningsplan än om vi gick till polisen. Dessutom hade hon ett starkt nätverk omkring som gjorde att vi litade på att avbetalningsplanen skulle följas.

* Ni ville inte bara skydda Centerns partinamn?

– Självklart ville vi inte ha negativ publicitet. Men framför allt var vi resultatinriktade. Vi såg det här som bästa sättet att få tillbaka pengarna.

CUF i Sandviken finns i dag bara på papperet. Verksamheten ligger nere. Ekonomin sköts av kommunkretsens ledning. Enligt Veronica Wernersson har den före detta kassören hittills följt avbetalningsplanen. I december ska den sista avbetalningen vara gjord.

Mer läsning

Annons