Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försök med naturligt snöras från arenataket

/
  • Problem med snön. Så här har det sett ut vid Göransson Arena så fort det snöat. För att undvika takras har fastighetsbolaget skottat taket med hjälp av lyftkran och skopa. Men nu görs ett försök med att få snön att glida av på ett naturligt sätt.

Ett försök med att få snön att glida av arenataket på ett mer naturligt sätt görs inför vintern.

På en 800 kvadratmeter stor testyta mot Årsundavägen läggs en ny takduk med glattare material.

Annons

– Vi försöker hitta en lösning som innebär att vi inte behöver ha snöskottare på taket, säger Ann-Katrin Sundelius.

Under de två senaste snörika vintrarna har taket på Göransson Arena utsatts för mycket stora påfrestningar som lett till skador, läckage och, vid ett tillfälle, nedfallande takarmatur i samband med oförsiktigt utförd snöskottning med lyftkran och skopa.

Oklart vem som är ansvarig

Yttersta konsekvensen är att taket ger vika för hårt packade snömassor och rasar in, vilket skedde i bandyarenan i Vänerborg med en liknande utformning.

– Det finns gränser för vad taket tål, konstaterar Ann-Katrin Sundelius, tillförordnad vd i fastighetsbolaget som förvaltar byggnaden Göransson Arena.

Diskussioner förs sedan en tid tillbaka mellan Sandvikens kommun och huvudentreprenören HMB om eventuella brister i konstruktionen och vem som i så fall är ekonomiskt ansvarig.

Parallellt med det gör nu det kommunala fastighetsbolaget ett eget försök med att få snön att rasa av taket utan skottning. Arbetet inleds om ett par veckor.

Ny takduk

På en försöksyta på sydvästra delen av taket läggs en ny takduk med material som ska göra att snön glider ned lättare ovanpå den befintliga takduken. Dessutom görs en anordning som ska få snön att passera sargerna som finns där just för att bromsa upp snö och regnvatten.

– Det handlar om att ta bort hinder och få snön att åka av utan att vi ska behöva ha skottare på plats vid varje snöfall. Det är en säkerhetsfråga men det handlar också om att minska driftkostnaden, säger Ann-Katrin Sundelius.

Blir försöket lyckat på testytan kan det bli en fortsatt ombyggnad av taket inför säsongen 2012–2013.

Mer läsning

Annons