Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första vindkraftverken på Vettåsen

/
  • PÅ PLATS. Så här kommer det att se ut när de två vindkraftverken är på plats på Vettåsen. Bildmontage gjort av Eolus Vind.
  • VETTÅSEN. Kanske blir det på Vettåsen norr om Järbo som Sandvikens första vindkraftverk byggs. Redan till årsskiftet ska de vara klara.
  • Anders Bergström

250 vindkraftverk på land och lika många till havs. Så mycket finns redan planerat i Gästrikland – och på Vettåsen kommer det att byggas snart.
– Om tidsplanen håller är de klara innan årsskiftet, säger Anders Bergström, Eolus Vind.

Annons

Anders Bergström, vindkraftsprojektör från Eolus Vind, stannar bilen vid en busshållplats strax norr om Järbo. Vägen upp på Vettåsen är för oländig för att vi ska ta oss upp med bilen – så vi får i stället se platsen på håll. På en bergsknalle sticker en mast upp. Den har mätt vindhastigheten på berget det senaste året för att Eolus ska bli säker på att de vill satsa på området.

– Exakt där kommer ett av de två kraftverken att hamna. De blir 20 meter högre än masten, så man kommer troligtvis att se dem från skidbacken i Kungsberget, berättar han.

Eolus Vind är ett av de bolag som tänker anlägga vindkraftverk i Gästrikland – framför allt Ockelbo och Sandviken har visat sig vara attraktiva. Eolus har fått bygglov för tre vindkraftverk på Mårtensklack i Ockelbo och åtta verk på Finnberget och Vettåsen, på gränsen mellan Ockelbo och Sandviken. Här på Vettåsen har man börjat förbereda. Vägen upp anläggs i sommar.

– Sedan bygger vi kranplattor där verken ska stå, och fundament. Sedan är det bara frakten av torn och vingar upp hit kvar. Elledningen är i princip färdig i dag. Som det ser ut nu ska det bli färdigt i år.

Nu tänker man erbjuda de boende i området att bli delägare i det ena av de första två vindkraftverken.

– Man brukar tycka att det är roligare att ha det här om man tjänar på det. Förutom att det är bra för miljön får man avkastning på vindkraftverket. Vi har gjort så med några som står i södra Sverige och det har gått bra och varit uppskattat.

I första hand är det de som bor närmast vindkraftverket som ska få chans att köpa in sig – men också resten av Sandviken- och Ockelboborna.

– Vi har inte gått ut med något erbjudande än men vi uppfattar det som att det finns intresse, säger Bergström.

Eolus har lämnat in ansökningar för sammanlagt 60 vindkraftverk i länet. De ska byggas under en treårsperiod. En del av dem står i Ockelbo och Sandviken, andra i Hudiksvall, Nordanstig och Bollnäs. Bergström tycker att responsen från de boende i kommunerna varit övervägande positiv.

– De allra flesta är positiva eller har inget att invända. Jag tror att många har insett att vi måste börja göra något och satsa på förnyelsebar energi, inte bara vänta på att någon annan ska göra det.

Annons