Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt flykt från Sandvikens gymnasieskola

Flykten från Sandvikens gymnasieskola fortsätter. Mer än var tredje elev i nian vill gå andra utbildningar i höst
– Jättetråkigt. Men det är en trend som vi förmodligen får leva med, säger gymnasiechefen Katarina Åkersten Gustavsson.

Annons

Inte mindre än 189 elever i nian ratar Sandvikens kommuns egen gymnasieskola i sina förstahandsval inför hösten. 32 av dem vill gå på Sandvikskolan Göranssonska. Resten har sökt sig utbildningar på andra orter.

Särskilt populära friskoleutbildningar bland Sandvikenungdomarna är affärsskolan Thoréns business school och John Bauergymnasiet, två Gävleskolor som nu kan fylla varsin klass med enbart Sandvikenelever.

Totalt är det 35 procent av eleverna i nian som i sitt förstahandsval sökt sig till utbildningar utanför Sandvikens gymnasieskola.

– Tråkigt men något som vi förmodligen får vänja oss vid att leva med eftersom konkurrensen från friskolorna blir allt skarpare, säger Katarina Åkersten Gustavsson.

* Vad är det ni har misslyckats med?

– Nej, jag kan inte se att vi har misslyckats med någonting särskilt. Men när vi ser hela sökbilden ska vi göra en analys och ta reda på varför eleverna sökt andra utbildningar.

* Påskyndar det här krympningen av Sandvikens gymnasieskola?

– Hur organisationen ska se ut vet vi först när vi fått ansökningarna även från andra kommuner. Självklart måste vi dock anpassa organisationen efter antalet elever.

Hotell- och restaurangprogrammet med 21 förstahandssökande till 48 platser är en av de utbildningar som nu kan komma att krympas. Estetiska programmet med endast tolv förstahandssökande riskerar nedläggning liksom tidigare utpekade barn- och fritidsprogrammet med 15 sökande.

Bland eleverna som vill stanna i Sandviken under gymnasietiden är det de tekniska utbildningarna som gäller. Både Göranssonska och kommunens eget industriprogram har 32 sökande. Det har också teknikprogrammet.

– Det är väldigt glädjande att så många sökt sig till tekniska utbildningar. När konjunkturen väl vänder är det personer med den här inriktningen som Sandviken behöver, säger Katarina Åkersten Gustavsson.

Populärt är numera även omvårdnadsprogrammet, högaktuellt för att vara på väg att införa körkortsutbildning på schemat.

 

Mer läsning

Annons