Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt miljonförlust för Sandbacka Park

/
  • Driften av Sandbacka kostade förra året skattebetalarna i Sandviken nästan 5 miljoner kronor. Fastighetsförvaltningen  gjorde ett minusresultat med  2,3 miljoner. Till det kommer kostnaden på 2,5 miljoner för utvecklingsgruppen med fem personer.

Sandbacka Park fortsätter att drivas med mångmiljonförluster. Förra året kostade driften av företagsparken nästan 5 miljoner kronor för skattebetalarna.

Annons

Kommunen har nyligen förhandlat med en företagare om försäljning av fastigheten. Men det blev ingen affär.

Trots att Sandvikens kommun investerat 266 miljoner kronor i Sandbacka Park är det svårt för medborgare och politiker att få grepp om den ekonomiska utvecklingen.

När förre bankdirektören Gillis Andersson, som intresserad kommuninvånare, ville veta hur det låg till, fanns det ingen som kunde ge snabba svarapå hans frågor.

– Jag är förvånad över att ingen tidigare har efterlyst en tydligare ekonomisk redovisning, säger han.

Egen sammanställning

Gillis Andersson bestämde sig för att göra en egen sammanställning. Det tog honom två dagar att med omfattande hjälp av en ekonom på tekniska kontoret att ta fram siffrorna och få ihop ett överskådligt material.

Resultatet: Förvaltningen av fastigheten Sandbacka Park gick förra året med 2,3 miljoner i förlust. Kostnaderna uppgick till 25,5 miljoner medan hyrorna var 23,2 miljoner.

Till detta kommer utgifter på 2,5 miljoner kronor för de personer som jobbar inom Sandbacka Parks utvecklingsgrupp. Totalt alltså nästan 5 miljoner.

– Även om Sandbacka Park inte förvaltas i bolagsform är det här ett projekt där det satsats minst 266 miljoner kronor. När skattbetalarna gjort en så stor och omstridd investering borde det ligga i allas intresse att det finns en öppen och lättillgänglig redovisning.

Frågetecken

Utifrån det material som Gillis Andersson fått fram ser han en del frågetecken inför framtiden.

Han menar att beslutsfattarna exempelvis måste vara uppmärksamma på risken med att 60 procent av hyresintäkterna kommer från ett enda företag – Sandvik.

– Avskrivningarna är satta utifrån fastighetens fysiska livslängd utan hänsyn tagen till risktagandet och den ekonomiska livslängden. Internräntorna följer SKL:s rekommendationer. Inte heller där tas hänsyn till risknivån

Tekniske chefen Mikael Reijer säger att förvaltningen på eget initiativ brukar ta fram samma siffror som Gillis Andersson nu begärt ut för att kunna följa Sandbackas resultatutveckling.

– Fullt uthyrd bör själva förvaltningen av fastigheten gå runt med nollresultat. Men vi är inte riktigt där än.

Hur går det med försäljningen?

– Vi har haft en seriös intressent. Men det blev ingen affär. Det är ingen fråga vi för dagen driver särskilt aktivt.

Mer läsning

Annons