Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ökning av socialbidrag till unga

Allt fler ungdomar i Sandviken blir beroende av socialbidrag för att klara sig. Däremot har andelen barnfamiljer som behöver bidrag minskat något. Det visar en rapport från IFO-förvaltningen.

Annons

När kostnaderna för socialbidrag rusade i början av året avsatte kommunledningen 9 miljoner kronor extra genom en omfördelning. Men i april visade det sig att det var en otillräcklig insats. Redan då pekade prognoserna på att det skulle behövas ytterligare 4 miljoner kronor.

Under andra kvartalet i år fortsatte socialbidragsberoendet att öka. Jämfört med första kvartalet ökade kommunens kostnad med tre procent enligt en rapport från individ- ocvh familjeomsorgsförvaltningen.

Framför allt är det bland ungdomar under 20 år och bland ensamstående som bidragsberoendet ökat ytterligare. Däremot har andelen barnfamiljer med socialbidrag minskat något.

De flesta som tar emot socialbidrag gör det för att de är arbetslösa och, nästan uteslutande, saknar arbetslöshetsersättning.

Bland bidragstagarna finns dock även sådana som går på svenska för invandrare, SFI, eller som är sjukskrivna och inte har någon sjukpenning.

På IFO-förvaltningen befarar man att behovet av försörjningsstöd till främst ungdomar kommer att öka ytterligare under hösten.

Annons