Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsplan kan bli en enorm solfångare

/
  • Vill bli självförsörjande. En varm sommardag håller Jernvallens konstgräsmatta cirka 40 grader. Den värmen vill nu arenabolaget ta tillvara för lagring i berggrunden enligt en ny svensk metod.
  • Patrik Höglenius.

Jernvallens konstgräsmatta och gamla bandyplan blir två stora solfångare.

Tillsammans med lågvärdig energi från övriga idrottsanläggningar inom området lagras solenergin i stora ”termoskannor” i marken.

Annons

Jernvallenområdet med bland annat två konstfrusna bandyplaner, en ishall och en konstgräsplan som värms upp på vintern är en stor energislukare med en förbrukning som motsvarar närmare 300 normalstora villor.

Men nu pågår en förstudie som kan resultera i att Jernvallen plötsligt förvandlas till en extremt miljösnål anläggning med mycket låga energikostnader.

Metoden som används är svensk och redan testad med stor framgång på bland annat en idrottsplats i Katrineholm med bandyplan och konstgräsmatta. Den bygger på att överskottsenergi lagras i batterier nere i berggrunden enligt en ny teknisk lösning. När energin behövs tas den sedan upp med gammal beprövad värmepumpsteknik.

”Termoskanna” i marken

– Det här är ett sätt att utnyttja bergets naturliga lagringsförmåga. Genom en speciell lagerutformning i kombination med styrsystem skapas i princip en ”termoskanna” i marken, berättar Patrik Höglenius, teknik- och säkerhetsansvarig vid Göransson Arena AB.

Förstudien som blir klar i sommar ska visa om det är möjligt att använda fotbollsarenans konstgräsmatta, med temperaturer i ytskiktet på upp mot 40 grader en varm sommardag, samt bandyns uteplan som två stora solfångare.

– Poängen för oss är att vi i så fall kan utnyttja befintlig utrustning i form av de rör som redan ligger i marken för att tillvarata överskottsvärmen.

Redan i dag återvinns viss värme från Jernvallens kylkompressorer som annars bara skulle ha gått till spillo. Men med den nya metoden för lagring av energin kan återvinningen från istillverkningen bli mycket effektivare.

Kan förse skolan med värme

Visar förstudien att projektet är genomförbart är det troligt att inte bara idrottsanläggningarna utan även intilliggande Jernvallsskolan kan förses med värme från Jernvallens nya, miljösmarta systemet.

– Det här är ekonomiskt riktigt och det är miljömässigt riktigt. Som en del av kommunkoncernen frigör vi energi som kan förbrukas på andra ställen i Sandviken. Ambitionen är att vi ska bli klimatneutrala, alltså självförsörjande på värme, säger Patrik Höglenius.

Mer läsning

Annons