Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik kan inte hämta sin dotter

/
  • utestängd. Fredrik Åström är oerhört besviken över hur han blivit behandlad. Han påpekar att rampen utanför dotterns avdelning på Jernvallens skola inte hade behövt stå där jämt utan gått att flytta. ”Nu har fokus gått från att hjälpa mig till att handla om snöskottning”, menar han.Foto: Britt Mattsson

Rullstolsburne Fredrik Åström har inte kunnat hämta eller lämna dottern på Jernvallens skola på hela terminen. Löftet om en ramp utanför avdelningen i början av terminen drogs tillbaka. Sedan någon vecka tillbaka finns i stället en dörröppnare i andra änden av skolan.
– Jag tycker inte att jag ska behöva ta en annan dörr än andra föräldrar, säger Fredrik Åström som är trött på att hela tiden behöva kämpa för sina rättigheter.

Annons

Det är inte första gången som Fredrik Åström får slåss för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt efter olyckan för tre år sedan som satte honom i rullstol. För snart två år sedan kunde han inte längre lämna barnen på dagis sedan handikappnämnden stoppat assistenterna från att köra bil i tjänsten. Sedan Arbetarbladet skrivit om beslutet ändrades det.

När dottern Amanda började på Jernvallen i januari dök nya problem upp. Fredrik Åström kunde inte ta sig in på avdelningen med sin rullstol.

– Det är två trappsteg, inte så höga men jag kommer inte upp, förklarar han.

Han fick dock veta att en ramp skulle sättas upp så att även han ska kunna lämna inne på avdelningen och inte tvingas släppa henne utanför skolan. Men tiden gick och ingenting hände. När han själv tog kontakt med kommunens handikappkonsulent fick han veta att beslutet ändrats. Det skulle inte längre bli någon ramp.

– På Sandvikenhus hade de kommit fram till att den skulle försvåra snöskottningen, berättar Fredrik Åström.

Däremot skulle en automatisk dörröppnare sättas upp vid huvudingången. Det skulle bli billigare och komma flera till gagn, till exempel om lokalerna skulle hyras ut. Men det innebär att han måste ta sig igenom tre ingångar och både hög- och lågstadiet för att komma till avdelningen.

– Jag tycker inte att jag ska behöva ta en annan dörr än andra föräldrar. Det är en rättighetsfråga, säger Fredrik Åström som tycker att man i så fall borde ha handikappanpassat alla ingångar.

Eftersom det var känt att han satt i rullstol redan innan januari tycker han att skolan borde ha tagit initiativ till att underlätta för honom. I stället har han skyfflats runt mellan olika personer.

– Det är egentligen ingenting jag vill göra. Det är väldigt påfrestande att behöva ringa runt till folk på myndigheter som hela tiden skyller ifrån sig.

Överlag tycker han att det finns dålig förståelse och kompetens i Sandvikens kommun kring funktionshindrade. Beslut hamnar ofta mellan stolarna eller fattas av personer som inte har rätta kunskapen.

– Som jag ser det är det definitivt en lågt prioriterad fråga.

Annons