Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friberg eller Sundelius blir Sandvikens nya kommundirektör

/

En drygt 50-årig Sandvikenbo med erfarenheter som kommunchef från södra Dalarna.
Där har ni Sandvikens nya kommundirektör.
Huvudkandidaterna till jobbet är Anders Friberg och Ann-Katrin Sundelius.

Annons

Det finns nu två huvudkandidater till jobbet som kommundirektör i Sandviken. Båda finalintervjuas i nästa vecka av politiker, fack och rekryteringskonsult.

Oavsett vilken av kandidaterna som faller beslutfattarna mest i smaken blir det en person med starka rötter i bygden som anställs.

Ann-Katrin Sundelius är uppvuxen Sandviken medan Anders Friberg fortfarande bor i Sandviken. Båda huvudkandidaterna är eller har nyligen varit kommunchef i södra Dalarna.

52-årige långpendlaren Anders Friberg, med bakgrund som jurist och statstjänsteman med placering i Dalarna, blev kommundirektör i Avesta 2002 och är det fortfarande.

55-åriga Ann-Katrin Sundelius, biblioteksassistent i Sandviken innan hon började på bibliotekshögskolan 1977, har varit både kultur- och kommunchef i Hedemora. I dag är hon vd för regionala utvecklingsbolaget Samarkand 2015.

Gemensamt för Friberg och Sundelius är också att ingen av dem hade visat intresse, åtminstone inte officiellt, för tjänsten som kommundirektör när ansökningstiden gick ut.

– Jag vet inte om det är rekryteringsföretaget som kontaktat dem efteråt eller hur det har gått till. Nu har vi i alla fall fått ansökningshandlingar från dem, säger personalchefen Maria Östgren-Forsberg.

På onsdag i nästa vecka kommer de båda huvudkandidaterna till Stadshuset för att intervjuas och granskas av både politiker och fackliga företrädare.

Kommunstyrelsens speciella rekryteringsgrupp består av kommunalråden Peter Kärnström (S) och Monica Jacobsson (S) med Per-Johan Emtell (MP) som företrädare för oppositionen. De tre politikerna kommer dock att inta en ganska passiv roll vid intervjuerna och låta den anlitade chefsrekryteraren föra ordet.

– Det är en garanti för att intervjuerna blir professionellt utförda och att båda kandidaterna får samma frågor, säger Maria Östgren-Forsberg.

Sedan facken sagt sitt och frågan diskuterats i bredare politiska grupper är det meningen att kommunstyrelsen ska vara beredd att ta beslut om vem som ska bli Sandvikens kommuns högste chef efter Svante W Nordh vid ett möte 23 juni.

Annons