Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk 85-åring mer lönsam än ung Sandvikmiljonär

/
  • Miljonärerna inget att sörja över. Sandviken tappar många miljonärer nu när Sandvik flyttar huvudkontoret till Stockholm. Men kortsiktigt ekonomiskt är det värre för kommunen att bli av med en frisk 85-åring än en medelålders mångmiljonär på Sandvik.
  • ”Flytten behöver inte vara jordens katastrof. Erfarenheten från orter med stora militärnedläggningar är att det kommer någonting annat i stället. Sandviken ligger ju inte heller bortom all ära och redighet. Det går utmärkt att bo där och jobba någon annanstans”, säger Björn Sundström på SKL.

Sandviken blir fattigare på mångmiljonärer nu när Sandviks huvudkontor flyttas till Stockholm.

Men för kommunen är det ingen omedelbar ekonomisk katastrof.

– En frisk 85-åring ger mer skattepengar än en 30-årig miljonär, konstaterar kommunekonomen Björn Sundström på SKL.

Annons

Det första konkreta resultatet av Sandviks nya strategi som skakat om Sandviken blir att huvudkontoret med ett 50-tal tjänster flyttas till Stockholm direkt efter årsskiftet.

Därmed accelererar utvecklingen med att koncernens mest högavlönade chefer med årsinkomster på mångmiljonbelopp är folkbokförda och betalar sin kommunskatt någon annanstans än i Sandviken.

– Det är naturligtvis inte bra om befolkningen minskar. Med cheferna som byter arbetsplatserna flyttar det också med familjemedlemmar. Men hur många av de här personerna som i dag är skrivna i Sandviken har vi ingen koll på, säger Helena Zellner på kommunens ekonomikontor.

Som skatteutjämningssystemet fungerar är det dock ingen självklar vinst för en kommun att ha många förmögna personer. En 30-årig miljonär drar ändå bara in 30 000 kronor till kommunkassan.

Kostar inte pengar

– Oavsett om 30-åringen är fattig eller rik nöjer han sig med att använda gator, parker och bibliotek. Han går inte i skolan och behöver ingen äldreomsorg, förklarar Björn Sundström, expert på skatteutjämningssystemet hos Sveriges Kommuner och Landsting.

Desto mer pengar får kommunerna ut ur det gemensamma skattesystemet för barn, unga och gamla. En grundskoleelev som också behöver fritisplats genererar 100 000 kronor per år medan en genomsnittlig 85-åring beräknas behöva service för 160 000 kronor.

Frisk 85-åring bingo!

– Att ha en frisk 85-åring som inte behöver äldreomsorg är alltså bingo, konstaterar Björn Sundström.

Så i Sandviken behöver man alltså inte oroa sig extra mycket för att det är just miljonärer som lämnar stan med första flyttlassen?

– Nej, då är det i så fall värre om någon har en frisk gammal svärmor som följer med.

Vad betyder det kommunekonomiskt på längre sikt att Sandvik flyttar ut arbetstillfällen?

– Det behöver inte vara jordens katastrof. Erfarenheten från orter med stora militärnedläggningar är att det kommer någonting annat i stället. Sandviken ligger ju inte heller bortom all ära och redighet. Det går utmärkt att bo där och jobba någon annanstans.

Mer läsning

Annons