Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola anmäld för ändringar i programmet

Hur mycket får en skola egentligen ändra i en utbildning den fått tillstånd för?
Det undrar föräldrar till en elev på Sandvikens praktiska gymnasium som nu anmäler Wildlife-programmet till Skolinspektionen.

Annons

Indragen utlandspraktik, lärartapp och uteblivna betyg. Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om turbulensen på Sandvikens praktiska gymnasiums profilprogram, djurvårdsutbildningen Wildlife park management.

Nu anmäler föräldrar situationen på skolan till Skolinspektionen.

Är det okej?

De ställer frågan om det verkligen är okej för en skola att mitt under pågående utbildningsperiod ändra i en specifik utbildning som man fått tillstånd för.

– Skoltillståndet gäller naturbruk djurvård men i dagsläget kan skolan inte ens leva upp till de krav som ställs för en vanlig djurvårdsutbildning i form av kvalitet, APU och lärarledd undervisning, skriver föräldrarna.

Delade tjänster fungerar ej

Delade lärartjänster mellan Sandvikens och Gävle praktiska fungerar enligt dem inte, utan eleverna får ofta läsa hemma när det inte finns lärare.

Föräldrarna undrar också om en skola kan bedriva en lärlingsutbildning utan att erbjuda APU samtidigt som man kvitterar ut lärlingspengar från staten.

Deras dotter går inte längre kvar på skolan. I samband med terminsstarten uttalade hon sig i en tidningsartikel om att hon och de andra eleverna fick otydliga svar från tillförordnade rektorn Inger Grape Burns när de frågade om praktiken.

Hjälp hitta annan skola

Samma dag artikeln publicerades ringde Grape Burns upp föräldrarna och erbjöd dem hjälp att hitta en annan skola till dottern. Därefter kände sig flickan inte längre välkommen utan bestämde sig för att sluta.

En annan fråga som de ställer i sin anmälan är därför:

– Kan en skola avvisa en elev för att eleven uttalat sig i media?

Föräldrarna vill även ha svar från Skolinspektionen om en skola kan förhindra en elev att nå måluppfyllelse genom att inte tillhanda skoluppgifter.

Inget betyg

Liksom sina klasskompisar fick flickan gå på sommarlov utan betyg i alla ämnen. Vissa slutuppgifter behövde lämnas in för att betyg skulle kunna sättas.

Trots påstötningar under tre veckors tid, från både föräldrarna och flickans nya studievägledare, har dock varken uppgifter eller utskrivningsblankett skickats.

Arbetarbladet har sökt tillförordnade rektorn Inger Grape Burns för en kommentar, men hon har inte ringt tillbaka.

Mer läsning

Annons