Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoleelever kan få gratis skjuts

Många friskoleelever i Sandviken kan få fri skolskjuts från och med i höst.

Annons

– Men det blir en individuell prövning i varje enskilt fall, säger Anders Lundell, kommunens kommunikationschef.

Kommunfullmäktige väntas på måndag riva upp det tio år gamla skolskjutsreglementet som reglerar vilka elever som har rätt att åka taxi eller buss till skolan.

Anledningen är att förutsättningarna förändras i samband med att nya skollagen med bland annat regler för rätten till resor träder i kraft inför skolstarten i höst.

– Vi kan inte ha två olika regelverk, säger Anders Lundell.

Kommunerna betalar

Största förändringen är att kommunerna nu får en skyldighet att stå även för friskoleelevernas resor. Dock med begränsningen att det bara gäller om det inte uppstår ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

– Det blir säkert överklagningar och prövningar innan vi får prejudicerande fall som visar hur lagen ska tolkas.

För Prosperitas i Kungsfors med enbart resande elever får lagtolkningen en direkt avgörande betydelse. Elever och föräldrar har tidigare agerat för att få resa på samma villkor som elever vid kommunala skolor. Då har det blivit nobben. Nu får de starkare stöd i lagen för sin sak.

Enligt Anders Lundell går det dock inte att ge några generella besked.

– När ansökningarna kommer prövar vi varje fall individuellt. Vi tittar på avstånd från hemmet, vilken skola kommunen hänvisat eleven till och om det finns möjligheter att resa utan att vi behöver sätta in en extra taxi.

Krav: ingen merkostnad

Elever som valt en annan kommunal skola än den som de hänvisats till får i dag åka skolskjuts om de har rätt att åka till skolan som Sandvikens kommun pekat ut. Alltså om det inte uppstår någon merkostnad på grund av bytet. Friskolorna får nu samma villkor.

Något som kan innebära att elever från Järbo får rätt att åka till Kungsfors eftersom de annars skulle ha rest till Sandviken. Däremot kan det bli nobben för sådana som bor på cykelavstånd från den skola som ligger närmast bostaden.

Mer läsning

Annons