Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsledare krav i Österfärnebo

/
  • Uppmanar kommunen. Pernilla Nygren i Österfärnebo utvecklingsgrupp tycker att kommunen ska gå in med pengar till en fritidsledare på ungdomsgården Fernan, i stället för att räkna med att föräldrar ska ställa upp ideellt.

Föräldrarna borde inte tvingas ansvara för att hålla fritidsgården öppen på fredagar och lördagar. Det är kommunens sak.

Det menar Pernilla Nygren i Österfärnebo utvecklingsgrupp efter beslutet att stänga Fernan.

– En ungdomsgård i dag ska inte behöva drivas ideellt på helgerna. Inte ens om den ligger på landsbygden. Vi vill ha anställd personal, säger hon.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går kommer ungdomsgården Fernan i Österfärnebo ha begränsade öppettider fram till nyår. Fernan drivs av Österfärnebo utvecklingsgrupp, som är en ideell förening.

Kommunen står för hyran och en liten ersättning som räcker till att ha personal några timmar varje onsdag och torsdag.

Övriga öppettider förlitar man sig på att föräldrar och andra frivilliga kan hoppa in och vara på gården. Men på slutet har det varit svårt att hitta folk som kan ställa upp. Därför har Fernans öppethållande haltat under hösten.

Stökigt på skolan

Samtidigt har det varit stökigt i Österfärnebo, både i byn och på skolan, med våld, hot och rasistiska tilltag.

De sakerna i kombination gör att Fernan nu hålls stängd på fredagarna och lördagarna.

– Vi har inte haft några problem på ungdomsgården med hot eller våld, men jag vet att det har varit väldigt oroligt på skolan, säger Pernilla Nygren.

– Däremot tycker vi inte att vi kan sätta någon förälder på Fernan en fredagskväll och förvänta oss att han eller hon ska handskas med problemen om de skulle dyka upp, fortsätter hon.

I gårdagens artikel sa Hans Nilsson, som har ansvaret för ungdomsgårdarna i kommunen, att föräldrarna som varit på Fernan inte skött det tillräckligt bra och kunnat säga ifrån till ungdomarna.

”En riktig käftsmäll”

– Det känns som en riktig käftsmäll när han säger så och det stämmer inte alls. De som har ställt upp har gjort det jättebra, säger Pernilla Nygren.

Även föräldern Maria Brook har reagerat på uttalandet.

– Det är kanske inte så lätt att hålla ordning på en massa ungdomar jämt, men alla har gjort sitt bästa. Och hur många Sandvikenföräldrar har ens satt sin fot på den fritidsgård deras barn går på? I stället för att klaga kan kommunen hjälpa till i stället, tycker hon.

Vill ha anställd fritidsledare

I Österfärnebo vill man nu att kommunen ska gå in med pengar så att Fernan kan ha en fritidsledare anställd minst tre kvällar i veckan.

Medan Fernan har helgstängt kommer utvecklingsgruppen lägga extra fokus på nattvandrarna.

Mer läsning

Annons